fbpx
Kaupunkiuutiset

Oman heimon kokoinen kaupunki

Robert Trujillo soitti pää kääreessä Ahvenistolla vuonna 1989. Kuva: Jaakko Virtanen

Ilkka Iivari

Kävin parikymmentä vuotta sitten työmatkalla Keniassa. Monenlaista jäi matkalta mieleen. Savimajat joiden katosta nousi savu, siellä valmistettiin luultavasti ruokaa. Köyhyys paistoi läpi, mutta Nairobin keskustassa se hälveni korkealle taivaalle. Taivasta kohden kurotti 32-kerroksinen Kenyatta Centre. Monessa maassa on vastaavia monumentteja, joilla johtava poliitikko on halunnut näyttää suuruutensa. Niin teki myös Jomo Kenyatta, joka osasi korruption ja omien heimolaisten häikäilemättömän suosimisen. Sellaista politiikka taitaa olla myös Yoldiameren rantakaupungissa.

 

Häikäilemättömällä omien suosimisella yritetään saada muistomerkki. Saavutuksia ilmeisesti sen verran hävetään, että muistomerkki halutaan kaivaa maan alle. Tätä toriparkiksi kutsuttua kummajaista suunnitellaan ja suunnitellaan. Tilaillaan konsulteilta sopivia raportteja, eurolla kun saa monenlaista tutkimusta. Jälleen on päätetty laittaa sata tonnia likoon, että päästäisiin kaivelemaan monttua. Eihän se kaivelu enää liike-elämää haittaa, kun keskusta tyhjennettiin liikkeistä. Nehän siirrettiin konetien katteeksi. Hanke vaatii kuitenkin lisää kiusantekoa autoilijoille, niin ovat selfiepyöräilijät päättäneet.

 

Ilmeisesti persiilleen menneestä Sibeliuksen juhlavuodesta saatiin innovaatio, poistetaanpa Sibeliuksenkadulta parkkipaikat ja tehdään niistä pyörätie. Tämä säveltäjän nimikkokatu, kun on keskustassa vielä sellainen, että siinä on ihan toimivia liikkeitä. Eivät tule maalaiset autoillaan riesaksi katukuvaan, mutta pyörällä voi huristella vapaasti kohden viinibaareja. Mitäs siitä, että liiketoiminta saadaan loppumaan Sibeliuksenkadullakin, kun maksavat asiakkaat eivät pääse autolla lähelle. Omien heimolaisten tavoitetta on saatava eteenpäin. Kyllä me toriparkki tarvitaan, kun ei ole enää parkkipaikkoja.

Näitä kummajaisia esitellään raatihuoneella oikein kalvoilla, joihin on keksitty sanoja ”ihmislähtöisyys” ja ”yhdessä tekeminen”, ihan hyvin osuvia sanoja. Ihmislähtöisyys tarkoittaa heille suoraan, että kaikki tehdään ns. omien ihmisten ehdoilla, veronmaksaja ei kuulu tähän ihmislähtöisyyteen. Yhdessä tekeminen on myös somasti soiva sanapari ja sopii hästäkiksi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Todellisuudessa se tarkoittaa, että kaikki tehdään vain oman heimon eduksi. Kolmas vilahteleva on ”ihan lähellä”, mutta kenen lähellä. Ei tarvitse paljon seurata, kun tietää kenen lähellä ollaan, marionetti toimii, kun ihan lähellä oleva pitelee naruja.

 

Sitkeyden puutteesta ei voi syyttää toriparkin kaivajia. Toriparkki tuntuu olevan samanlainen haave kuin ikuisen opiskeljan aloittamista vailla oleva gradu. Molemmista puhutaan paljon ja välillä jopa julkisesti muistetaan väärin, että se on tullut tehtyä. Taidetaan tarvita vielä muutama maksettu tutkimus, että toriparkki saadaan taas pinnalle, eikun upoksiin. Mitäs sitten jos konsultti tekisi työn huolella ja toteaisi, ettei koko monttua tarvita? Mikäs slogani sitten otettaisiin käyttöön? Ihmisen kokoinen kaupunki ja pyöräilijän kokoinen kaupunki on jo käytetty. Osuvin olisi tällä hetkellä, oman heimon kokoinen kaupunki.

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset