fbpx
Kaupunkiuutiset

"On tullut mentyä aina pää edellä syvään päätyyn"

Katujen kuningatar on lukemattomia cover-versioita synnyttänyt 1980-luvun klassikkokappale, jonka sävellyksen ja tulkinnan takana on kesäteatterin lavaltakin tuttu muusikko. Jukka Mänty-Sorvari syntyi Kurikassa ja vietti lapsuutensa Tuurin sekä Alavuden maisemissa, mutta toden teolla bänditouhut alkoivat Kauhajoella.

– Erilaisten bändiviritelmien jälkeen muotoutui Skädäm, jolla voitimme Rock-Kuningas -kilpailun vuonna 1985 ja saimme sopimuksen CBS-levy-yhtiölle, Mänty-Sorvari muistelee.

– Oltiin vähän Suomi-rockin keskisarjan paremmalla puolella, keikoilla kävi hyvin jengiä ja päästiin Hittimittareihin ja Levyraateihin. Katujen kuningatar -biisi kuitenkin lähti kuitenkin elämään omaa elämäänsä vasta vähän myöhemmin.

Noilta ajoilta on myös peräisin muusikon lempinimi Frogley.

– Latvis eli Jarmo Latva-Äijö sen keksi, kun meitä oli kolme Jukkaa bändissä. En yhtään tiedä, mistä hän sen keksi, enkä ole koskaan sen perään edes kysellyt.

 

Mukavasti menestynyt yhtye ei koskaan virallisesti hajonnut, mutta sen aktiivinen toiminta hiipui jo vuonna 1987 “nuorten miesten keskinäiseen nokitteluun”. Mänty-Sorvari jatkoi erilaisissa kokoonpanoissa, kunnes hän vuonna 1990 sai soiton Yö-yhtyeen Olli Lindholmilta.

– Yö oli silloin suosionsa aallonpohjissa, keikkoja oli 20-30 vuodessa ja yleisöä saman verran. Sitten yhtäkkiä tapahtui jotain.

– Muistan katselleeni Uudessakaupungissa hotellihuoneen ikkunasta satojen metrien jonoa ja ihmetelleeni, mikä yleisöä oikein vetää. Sitten selvisi, että he olivat tulleet katsomaan meitä.

 

Mänty-Sorvari ehti soittaa Yössä 12 vuotta ja vähän toista vuotta hän istui Dingo-yhtyeen rumpujen takana. Kokemusta kertyi myös Juice Leskisen ja Dave Lindholmin kokoonpanoissa.

– Olen saanut tutustua ihan mielettömiin tyyppeihin ja keikat ovat olleet parhaimmillaan aivan äärimmäisen hienoja. Soittajana tunsin kehittyväni eniten Daven bändissä ja tein hänen kanssaan kaksi levyä.

Erilaisten säestystehtävien ja duokeikkojen jälkeen Frogley sai uuden tarjouksen, joka laittoi pään hetkeksi pyörälle.

– Minua kysyttiin Ringon rooliin Musiikkiteatteri Palatsin Beatles-musikaaliin. Se oli ihan käsittämätön juttu, mutta aina on tullut mentyä pää edellä syvään päätyyn, Mänty-Sorvari tunnustaa.

– Siinä sitten vierähtikin neljä vuotta, jona aikana tehtiin muun muassa Queeniä. Kun musikaalit menestyivät, huomasin aina toivovani, että hommia tulisi lisää. Teatterissa on kaikki keikkailun hyvät puolet ja huonot asiat on saatu aika minimiin.

 

Ennen Hämeenlinnaan tuloa Mänty-Sorvari asui kolme ja puoli vuotta Espanjan Fuengirolassa.

– Oltiin vain vaimon kanssa päätetty, että sinne joskus lähdetään. Kokemus oli sekä hieno että hirveä, mutta oli tärkeää, että se tehtiin. Meille nimittäin selvisi, kuinka suomalaisia me molemmat lopulta olemme.

– Kesällä 2016 tulin Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin bändiin ja päätös kypsyi nopeasti. Sitä on vaikea selittää, mutta kaupungissa on niin hyvä fiilis. Eläminen täällä tuntuu kotoisalta ja helpolta.

Mänty-Sorvari keikkaillee duona Joona-poikansa kanssa, joka käyttää taiteilijanimeä Laurell. Myös nuoruusvuosien Skädäm on jollain tavalla hengissä ja on esiintynyt satunnaisesti. Vanhojen Yö-yhtyeen konkareiden kanssa perustettiin yhtye Jay Lewis Gang.

– Kun Jay ja Duffy saivat Yöstä potkut, olin ällikällä lyöty ja laitoin heti viestiä, että tehdäänkö jotain kivaa.

– Menimme suoraan studioon ja bändi alkoi siitä. Soitamme vanhan liiton Suomi-rockia Hammond-urut mylvien, emmekä ota mitään paineita. Ensimmäinen pitkäsoitto on tulossa uunista helmi-maaliskuussa.

 

Päivätöikseen muusikko työskentelee sukulaistensa omistamassa Perhekoti Jääskeläisessä.

– Ohjaan aikuisten kehitysvammaisten työ- ja harrastustoimintaa. Voin ihan rehellisesti sanoa, että on ihan järjettömän mukavaa herätä aamulla ja lähteä hommiin, eikä ota pattiin yhtään. Työ on opettavaista ja antaa minulle suunnattoman paljon.

 

 

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset