Kaupunkiuutiset

Lemmikkipalsta: Miksi ongelmakoiria on niin paljon?

Yhä useammat koirat joutuvat viettämään aikaansa liian paljon yksin ja toimettomina. Kuva: Risto Sauso

Välillä tuntuu, että muita koiria kuin ”ongelmakoiria” ei enää olekaan. On eroahdistusta, paukkuarkuutta, aggressiivisuutta, sisäpissimistä, remmirähinää jne.jne.jne. Onko ihmisten kyky kasvattaa koiria ihan hukassa? Vai onko syynä koirien kasvatus, siis jalostus, eli kaikenlaisilla sekopäillä vain teetetään pentuja eli hulluja koiria on ihan oikeasti enemmän kuin ennen?!

 

Tällaiseen kysymykseen ei taida olla kuin mutu-vastauksia, mutta vastaus kai sekin! Ehkä yksi syy on se, että koiria on enemmän kuin ennen ja myös niiden käytökseen kiinnitetään enemmän huomiota. Samoin koirien käyttäytymistä ja elämää ihmisen lemmikkinä pohditaan ja analysoidaan varmasti syvällisemmin kuin ennen, mikä on vain myönteistä. Tällöin myös ongelmiin yritetään löytää ratkaisuja.

Aikaisemmin koira, jonka käytös aiheutti omistajalleen tai muille ihmisille hankaluuksia, saatettiin nykyistä kevyemmin tuomita parantumattomaksi häiriköksi, joka vain yksinkertaisesti lopetettiin. Moni on kuullut vanhempien ihmisten tarinoita, kuinka se ja se koira ”tuli vihaiseksi ja piti hävittää.” Tänä päivänä sen sijaan yhä useammin kysytään, miksi koira käyttäytyy aggressiivisesti ja yritetään vaikuttaa asiaan. Tieto koirien koulutusmenetelmistä, lajinomaisista tarpeista ym. on huimasti lisääntynyt, joten ongelmien korjaamiseksi on paremmat mahdollisuudet kuin ennen. On jopa mahdollisuus saada apua ihmisiltä, jotka työkseen perehtyvät koiran sielunelämään, mikä on sekin vain erinomainen asia.

 

Sikäli koiran elämä on saattanut muuttua huonompaan suuntaan, että yhä useammat koirat joutuvat viettämään aikaansa luonnottomasti: liian paljon yksin ja toimettomina. Ihmiset ovat työnsä ja tekemistensä uuvuttamia tai juuttuvat liiaksi kuvaruutujensa toljotteluun. Virikkeettömyydestä ja yksinäisyydestä kärsivä koira oirehtii monella tavalla.

On toki mahdollista, että myös piittaamaton pentutehtailu ja liikaa koirien ulkonäköön keskittynyt jalostus on lisännyt psyykkisesti epätasapainoisten koirien määrää. Taipumus arkuuteen – esimerkiksi paukkuarkuuteen – tai aggressiivisuuteen ovat periytyviä ominaisuuksia, joten tällaisia koiria ei pitäisi käyttää siitokseen. Koska aiemmin koirat eivät olleet samanlainen bisnes kuin tänä päivänä eikä näyttelytoimintakaan ollut yhtä pitkälle vietyä, ”hankalien” koirien karsinta saattoi olla nykyistä ankarampaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset