fbpx
Kaupunkiuutiset Lammi

Onko Lammilla pelissä pitäjän tulevaisuus? – Lukion puolesta kerätään nimiä adressilla

Oman lukion puolesta taistellaan adressilla, joka peräänkuuluttaa Hämeenlinnan strategiaan kirjattuja arvoja.
Pirjo Sandeliuksen johtaman toimikunnan tekemässä adressissa muistutetaan Hämeenlinnan päättäjiä siitä, että itäisessä pitäjässä Lammin lukio on #ihan lähellä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Pirjo Sandeliuksen johtaman toimikunnan tekemässä adressissa muistutetaan Hämeenlinnan päättäjiä siitä, että itäisessä pitäjässä Lammin lukio on #ihan lähellä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen, arkisto

Lammilaiset lukion puolesta -toimikunta kerää adressilla nimiä pitäjän lukion säilyttämiseksi. Verkkovetoomus oli perjantaihin mennessä saanut jo yli 1700 allekirjoitusta. Adressiin kerätään nimiä myös Lammin, Tuuloksen ja Hämeenkosken yrityksissä ja kirjastoissa.

Vetoomuksen mukaan Lammin lukion lakkauttaminen heikentäisi oleellisesti myös perusopetuksen tasoa pitäjässä ja olisi sen asukkaita syrjivä päätös. Lukion loppuessa Hakkalan koulun opettajien tuntimäärät putoaisivat niin alas, että Lammi menettäisi useita päteviä opettajia. Opetuksen taso laskisi myös yläkoulussa tavalla, joka ei toimikunnan mielestä ole mitenkään perusteltavissa.

Pitäjässä pidetään lukiota oleellisena vetovoimatekijänä ja lisäarvona lapsiperheiden asuin- ja työpaikan valinnassa.

– Lammin pitovoima on tähän asti ollut hyvissä kouluissa. Lukiolaisilla on ollut suuri yhteisöllinen merkitys alueen liikunta- ja harrastustoiminnassa. Jos lukio meiltä viedään, jotkut perheet saattavat muuttaa pois, eikä uusia perheitä muuta tänne, Lammilaiset lukion puolesta -toimikunnan puheenjohtaja Pirjo Sandelius sanoo.

Hiilineutraaleja kyytejä?

Toimikunta on lähettänyt Hämeenlinnan kaupunginjohdolle, valtuustolle ja kaupunginhallitukselle sekä Koulutuskuntayhtymä Tavastialle vetoomuksen “Sadan nuoren tulevaisuus”. Siinä käydään Hämeenlinnan oman strategian valossa yksityiskohtaisesti läpi lukion kaupungille tuomat edut ja lakkauttamisen vaikutukset.

Aineistot ovat nähtävissä sivustolla lammilaiset.fi.

Vetoomuksessa muun muassa todetaan, että lapsiystävällisyydestä palkittu Hämeenlinna ei voi tehdä päätöstä, joka näin rajusti heikentäisi lasten oikeuksia. Lisäksi hiilineutraaliuteen pyrkivässä kaupungissa autoliikenteen voimakas lisääminen 40 kilometrin päästä ajettavilla päivittäisillä koulukyydeillä olisi sekin hyvin ristiriitainen viesti.

– Joukkoliikenne pitäisi järjestää kokonaan uudestaan, jotta täältä ehdittäisiin kaupunkiin kouluun. Pitää myös muistaa, että olemme täällä Hämeenlinnan ja Lahden välimaastossa. Monet alkaisivat varmasti miettiä lukion käymistä Lahdessa tai jättäisivät jopa kokonaan menemättä lukioon, Sandelius pohtii.

Tutkimustietoa lakkautuksista

Lammilaiset lukion puolesta -toimikunta aikoo järjestää huhtikuussa Hakkalan koulussa tiedotustilaisuuden Hämeenlinnan päättäjille. Puhujiksi on tulossa Suomen lähilukioyhdistyksen edustajia, joilla on laajalti tutkimustietoa lukioiden lakkauttamisten seurauksista.

– Toimikunta tekee koko ajan tarmokkaasti töitä lukion säilyttämiseksi, Sandelius kertoo.

– Mieliala täällä Lammilla on toiveikas.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset