Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Operettien aatelinen on romanttinen ja hauska

Jyrki Anttila haluaa pyyhkiä pölyt ennakkoluuloista. Hänen mukaansa operetti on viihdyttävää ja helposti lähestyttävää. Kuva: Heikki Tuuli
Jyrki Anttila haluaa pyyhkiä pölyt ennakkoluuloista. Hänen mukaansa operetti on viihdyttävää ja helposti lähestyttävää. Kuva: Heikki Tuuli

Vaikka operetin suosio on kokenut vuosien saatossa koviakin kolauksia, tyylilaji elää ja hengittääedelleen. Sen osoittaa oopperalaulaja Jyrki Anttilan OperArt, joka on vienyt operettia täysille saleille eri puolille Suomea jo yli kymmenen vuoden ajan.

Taidemuodon aatelia edustaa Suomen eniten esitetty operetti Kreivitär Mariza, joka saapuu ensi perjantaina Verkatehtaalle.

 

Operetti kertoo tapahtumien vauhdikkaista käänteistä, kun kreivitär Mariza ( Hannakaisa Nyrönen ) tulee pitämään kihlajaisjuhliaan omalle tilalleen.

Emmerich Kálmánin operetti on taidokkaasti sävelletty teos, josta ei puutu romantiikkaa eikä myöskään huumoria. Siitä pitää huolen muiden muassa sikatilan omistaja Zupan, ( Aki Alamikkotervo ) joka luulee lehti-ilmoituksen luettuaan olevansa naimisissa Marizan kanssa. Myös vauhdikas Populescon ( Jouni Kokora ) rooli tuo esitykseen komiikkaa ja rytmiä.

– Operetti on helppo tapa lähteä mukaan klassisen musiikin maailmaan. Se on helposti lähestyttävää, hauskaa ja pirskahtelevaa ja esitykset rakentuvat laulun, tanssin ja teatterin ympärille. Juonissa on aina leikkiä ja romantiikkaa, ja loppu on lähes poikkeuksetta onnellinen, Tassilon roolin laulava Jyrki Anttila kuvailee.

 

Teoksen ohjaaja Anu Hälvä on onnistuneesti tehnyt tekstiin kaivatun uuden käännöksen selventämään klassisen vauhdikasta operettia entisestään. Hälvällä on vankka kokemus niin ohjaajan työstä, kuin näyttämöiltä eikä hän ohjaustyön jälkeen jäänyt lepäämään laakereille, vaan laulaa nimiroolia jaetusti Hannakaisa Nyrösen kanssa.

Hämeenlinnassa Marizan roolissa nähdään Nyrönen, joka voitti arvostetun, dramaattisille sopraanoille tarkoitetun kansainvälisen laulukilpailun Australiassa viime vuonna.

 

Anttilan mukaan operetin vaatimukset ovat tulkitsijalle vähintään yhtä korkeat kuin oopperassa: esiintyjän on osattava paitsi laulaa, myös tanssia ja näytellä. Laulajalta taas vaaditaan kestävää, voimakasta ja värikästä ääntä ja äänialan on oltava laaja.

– Melodiat ovat usein ammattilaisellekin vaativia, Anttila sanoo.

 

Toisinaan operettien maaperälle ripsauttelee kritiikkiä myös klassisten piirien sadepilvistä. Anttila uskoo sen johtuvan juuri leikkimielisyydestä ja hauskuudesta. Sen saatetaan katsoa edustavan liian kepeää linjaa.

– Oli miten oli, yleisö tuntuu aina olevan haltioissaan ja niin olemme me esiintyjätkin.

Kreivitär Mariza pe 6.3. klo 19 Vanaja-salissa Verkatehtaalla.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset