Kaupunkiuutiset

Opiskelijavaihto Islantiin poiki valokuvanäyttelyn

Hattulan kirjastossa on esillä elokuussa Karoliina Kauhasen Islanti-aiheinen valokuvanäyttely Heima á Íslandi, eli Koti Islannissa. Näyttely syntyi, kun Kauhanen lähti opiskelijavaihtoon viime syksynä ja opiskeli neljä kuukautta Bifröstin yliopistossa.

– Pääsin vaihtoon Islantiin, pieneen Bifröstin yliopistoon 110 kilometrin päähän Reykjavikista, keskelle ei-mitään. Lähin kauppa oli 30 kilometrin päässä, ja ruokaostoksilla käytiin yleensä kerran viikossa. Eristäytyneisyys ja arjen haasteet hitsasivat opiskelijaporukkamme tiiviisti yhteen, Kauhanen kertoo.

Kauhanen lainasi lähtiessään Hattulan kirjastosta kameran, jolloin vt. kirjasto- ja kulttuuritoimen johtaja Minna Linna-Vuori ehdotti valokuvanäyttelyn järjestämistä.

– En ollut kuvannut pahemmin aikaisemmin. Itävaltalainen kämppikseni opetti minut kuvaamaan muun muassa revontulia, Kauhanen paljastaa.

 

Kauhanen kierteli ympäri maata ja kuvasi mm. vuonoja, poukamia, jäätiköitä, vuoria, vesiputouksia, rantakallioita, eläimiä ja luonnon vastakohtia.

– Otin Islannissa noin viitisen tuhatta kuvaa. Näyttelyssä on esillä 41 valokuvaa, eli alle prosentti kaikista ottamistani kuvista. Kuvien karsiminen, valikointi, editointi ja näyttelykuntoon kehittäminen vei aikaa. Tein kuvamateriaalista myös videon.

– Lempipaikkani Islannissa on Gljúfrabúin vesiputous. Putous syöksyy alas luolaan, jonne pääsee kahlaamalla jokea pitkin, Kauhanen kertoo.

Valokuvien vieressä on nimilaput ja karttakuvat, joihin Kauhanen on merkinnyt kohdat, missä kuvat on otettu.

– Jos katsoja saa kipinän Islannin matkaan, hän voi käydä katsomassa samoja paikkoja itse. Näyttelyvieraat voivat myös äänestää omaa suosikkikuvaansa liimaamalla punaisen tarrasydämen nimilapun viereen, Kauhanen vinkkaa.

 

Kauhanen opiskelee kulttuurituotantoa Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Hän työskentelee kesän ajan opintoihinsa liittyen Hämeen Keskiaikafestivaalin tuottajana. Keskiaikatapahtuman jälkeen Kauhanen lähtee jälleen opiskelijavaihtoon.

– Suuntaan syksyllä puoleksitoista kuukaudeksi Aasiaan, ja valmistun ensi vuonna kulttuurituottajaksi, Kauhanen juttelee.

Karoliina Kauhasen valokuvanäyttely ”Heima á Íslandi – Koti Islannissa” on esillä Hattulan kirjastossa, Parolan Juteinitalossa 26.8. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset