fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Jouko Astor muistelee vuosia Verkatehtaan johdossa: "Opiston lähtö turhautti"

Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor iloitsee siitä, että on saanut olla mukana rakentamassa kokonaan uutta.
Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor toivoo, että kulttuuri- ja kongressikeskus saa tarvitsemansa lisätilat nopeasti. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor toivoo, että kulttuuri- ja kongressikeskus saa tarvitsemansa lisätilat nopeasti. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Verkatehtaan juuri eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja Jouko Astor sanoo olleensa äärimmäisen onnellisessa asemassa työelämässä.

– Olen kolme kertaa saanut olla mukana rakentamassa jotakin kokonaan uutta, hän sanoo.

Tunnettu kulttuuritalo

Ensimmäinen uusi oli Hämeen linnan lastentapahtuma eli nykyinen Hippalot, jonka ensimmäinen palkattu työntekijä hän oli vuodesta 1982 alkaen.

Toinen projekti oli ainoa, joka vei hänet muutamaksi vuodeksi pois Hämeenlinnan kaupungin palveluksesta. Hän työskenteli vuodesta 1997 alkaen Helsingin kulttuuripääkaupunkiprojektissa.

Vuonna 2001 hän palasi Hämeenlinnaan vetämään Verkatehtaan kongressi- ja kulttuurikeskushanketta, aluksi projektipäällikkönä.

Verkatehtaan vuosiin mahtuu monenlaisia muistoja, ja Astor sanoo olevansa iloinen siitä, että on saanut olla mukana rakentamassa ainutlaatuista kokonaisuutta.

– On mahtavaa, kuinka tärkeäksi Verkatehdas on muodostunut alueen asukkaille. Se on myös tärkeä elinvoimatekijä, sillä tilaisuuksiin tullaan kaukaakin ja Verkatehdas tunnetaan oman alueen ulkopuolella.

Turhauttavia kokemuksia

Verkatehdas rakentuu myös edelleen ja muutoksiakin on ollut. Astor sanoo, että Vanajaveden opiston muutto pois alueelta oli turhauttava kokemus.

– Ymmärrän ratkaisun opiston kannalta, sillä VOP:n oma kuntayhtymä lakkautettiin ja se siirtyi osaksi koulutuskuntayhtymä Tavastiaa. Tavastialla oli tiloja tyhjillään ja intressi saada ne käyttöön, Astor sanoo.

Verkatehtaan kannalta VOP:n muutto tarkoitti kuitenkin sitä, että hyvä vuokralainen lähti pois varta vasten sille remontoiduista tiloista.

– Kaupunki oli tehnyt ison investoinnin, joka pitäisi pystyä kuolettamaan loppuun. Onneksi tiloja ei tarvinnut remontoida heti uudestaan, vaan niille löytyi käyttöä Lyseon koulun väistötilana. Ja jatkossa toivottavasti lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin uutena tilana.

“On pysyttävä ajantasalla”

Arxin käytössä ollut rakennus tyhjenee tämän vuoden loppuun mennessä remontin takia. Sen jälkeen tiloihin muuttaa Lyseon koulu.

Astor sanoo, ettei Lyseon koulun tilantarve ole ollut syy Arxin rakennuksen remonttiin, vaan entinen nahkatehdas on kipeästi sen tarpeessa.

– Ymmärrän Arxin väen haikeuden, kun he joutuvat muuttamaan väistötiloihin ja vieläpä hajalleen useaan paikkaan. Mutta parhaillaan neuvotellaan toimijoiden paluusta Verkatehtaalle opistotaloon. Ajatuksena on, että Verkatehdas tekisi remontin, joka ei onneksi olisi läheskään niin mittava kun Arx-talon remontti.

Verkatehtaan tilanne on Astorin mukaan joka tapauksessa hyvä ja siihen liittyy positiivinen ongelma. Tapahtumaliiketoiminnassa rajat ovat tulleet vastaan, ja siksi alueelle toivotaan lisärakennusta isoja tapahtumia varten.

– Uskon ja toivon, että se käynnistyy, sillä keskeisimmät kilpailijat ovat jo päivittäneet työkalujaan. Myös Verkatehtaan tulee pysyä ajan tasalla ja vastata asiakkaiden vaatimuksiin.

Jouko Astor

Verkatehdas oy:n toimitusjohtaja, siirtyy eläkkeelle marraskuun alussa.

64-vuotias, kotoisin Helsingin maalaiskunnasta, Korsosta.

Asuu nykyisin Tampereella, mutta asui pitkään Hämeenlinnassa vuodesta 1981 alkaen.

Koulutus: sosionomi Tampereen yliopistosta 1978, Arts Management PD Sibelius-Akatemia 1997, yhteiskuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta 2001.

Perheessä vaimo, kaksi aikuista lasta ja kaksi lastenlasta.

Tuli Hämeenlinnan kaupungin palvelukseen kulttuuriohjaajaksi vuonna 1982.

Verkatehtaan projektipäällikkö joulukuusta 2001 alkaen, myöhemmin johtaja ja toimitusjohtaja.

Harrastuksia linnut, puutarha ja valokuvaus, jotka kietoutuvat toisiinsa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset