Kaupunkiuutiset

Optikko Kivinen KU:n ensim mäisiä ilmoittajia

Optikko Martti Kivinen avasi oman yrityksensä ovet Hämeenlinnan Keskustalon tiloissa 19. syyskuuta 1966 klo 10.  Päivä oli merkittävä muutenkin Kivisen elämässä – hän täytti 29 vuotta.

– Isälleni oli kunnia-asia, että avajaispäivä sattuu pojan syntymäpäiväksi. Meillä piti kiirettä valmistelujen kanssa, mutta nipin napin onnistuimme tekemään kaiken aikataulussa, Martti Kivinen muistelee yrittäjäuransa ensimmäisiä hetkiä.

Tuntia ennen avajaishetkeä silloisen naapuriyrityksen myyjät arvelivat tupakkatauollaan, ettei taida avajaisia koskaan edes tulla, ”kun ikkunoissa on vielä ruskeat paperit”.

Avajaiset tuli, menestykselliset tulivatkin. Tämän voi päätellä siitä, että tismalleen samoilla jalansijoilla toimii edelleen Optikko Kivisen liike, nyt toki avajaisiin verrattuna merkittävästi laajemmissa tiloissa ja osana Synsamin ketjua.

MARTTI KIVINEN oli Hämeenlinnassa alallaan tienraivaajan asemassa, sillä hänen yrityksensä oli vasta kolmas optikkoliike koko kaupungissa. Tänä päivänä alan liikkeitä on lähes joka kulmalla.

Puolen vuosisadan aikana maailma ympärillä on muuttunut aivan toisenlaiseksi; Martti Kivinen on eläkkeellä, silmälaseja tehdään aivan erilaisella tekniikalla ja erilaisista materiaaleista kuin avajaisten aikaan ja yritys on nyt osa alan suurta ketjua.

Kivisen nimi on pysynyt kuitenkin vahvasti esillä, sillä Martin pojat Ismo ja Ilkka jatkavat yritystoimintaa. Hämeenlinnan Keskustalon palvelupisteen lisäksi veljekset vastaavat Lammin ja Turengin toimipisteistä.

VAIKKA KIVISTEN perheyritys on toiminut jo 50 vuotta, niin yhdenkään kolmen yrittäjämiehen ammatinvalinta ei ollut itsestäänselvyys. Isä-Martilla oli vaihtoehtoja; poliisiksi isän jalanjäljille, kultasepäksi tai optikoksi. Pääsy ensimmäisenä optikkokoulutukseen ratkaisi ammatin.

Molemmat pojat olivat jo menossa insinöörikoulutukseen, mutta hyppäsivät siltä ladulta isän valmiiksi hiihtämille urille.

Nyt kaikki ovat tyytyväisiä ammatinvalintaansa.

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten 40-vuotiseen taipaleeseen perheyritys liittyy kiinteästi sen vuoksi, että Kivinen oli KU:n ensimmäisiä ilmoittajia, jotka kuuluvat edelleen lehden vakituisiin ilmoittajiin.

40 vuoden takaisista ilmoittajista löytyy pari muutakin edelleen tuttua merkittävää paikallista yritystä. Muun muassa TV-Sävel markkinoi jo 1976 ilmestyneissä ensimmäisissä Kaupunkiuutisten numeroissa. Ilmoittajina olivat samoin käyttömuotitalo Simola, Kesoil, Foto Nyblin, Kalustetalo M. Knuuttila, Huoneistomarkkinointi ja Suomen Väri.

– Asiakaspalvelun lähtökohta ei ole muuttunut, jos kaikki muu alalla uudistuukin. Hyvä henkilökohtainen palvelu on ja pysyy avainosana toimintaa, optikkotrio vakuuttaa.

1960-LUVUN asiakaspalveluun kuului, että avajaisissa kaikille halukkaille tarjoiltiin tupakkaa tai sikareita, asiakkaille tarkoitettu tuhkakuppi oli pitkään osa kalustusta.

Optikkoliikkeen tarjonta oli nykyistä kirjavampi, sillä kiikarit, kaukoputket sekä mikroskoopit olivat tärkeä osa tuotevalikoimaa. Aurinkolasit olivat jo tuolloin merkittävä osa tarjontaa.

– Hämeenlinnassa klipseillä silmälasien päälle sujautettavat aurinkolasit saivat nimekseen esikuvansa mukaan ”Irwin-lasit”, Kiviset muistelevat aikansa suosikkimalleja.

Yrityksen alkuvaiheessa silmälasikoteloilla oli oma mallistonsa, eikä kotelo kuulunut osaksi silmälasikauppaa.

– Silmälasikoteloita myytiin muun muassa joulu- ja syntymäpäivälahjoiksi, Martti Kivinen muistelee.

– Markkinointi oli silloin yksityisyrittäjälle lähes tavaton juttu. Avajaisista vein Hämeen Sanomiin ilmoituksen kiireellä vasta sunnuntaina, kun se piti saada maanantain lehteen. Silloin se vielä onnistui. Eihän se kovin markkinointihenkinen ollut, Martti Kivinen nauraa ensimmäiselle lehti-ilmoitukselleen (kuva ohessa).

ISMO JA ILKKA Kivinen tietävät, että nyt toimialan markkinointi on monialaista ammattiosaamista, jossa lehti-ilmoittelun rinnalla kulkevat monenlaiset sähköiset toimintatavat.

Silmälasit mielletään nykyään osaksi pukeutumista, palaksi muotia, mutta tietenkin edelleen ratkaisevaksi tekijäksi näkökyvyn parantajana. Vuosikymmeniä sitten ei silmälaseilla ollut ulkonäöllisesti nykyisen kaltaista merkitystä, ne olivat välttämätön apuväline.

– Hioin silmälaseja ensimmäisinä vuosina pelkästään käsityönä. Se oli hidasta työtä, joten päivät venyivät pitkiksi kun asiakaspalvelutehtävät veivät oman aikansa, Martti Kivinen kertoo. Erityisen haasteellisia olivat kansan suussa ”pullonpohjina” tunnetut kaihilasit, joissa linssien paksuus oli erikoisen vahva.

Käsipelillä yhden linssin hiominen voi viedä 2–3 tuntia, joten jokainen ymmärtää myös työn vaativuuden. Silloin ei ollut tietoakaan tietotekniikasta, automaatiosta.

– Ihan alkuun tein töitä yksin. Vauhtiin päästyäni otin yhden oppilaan, sen jälkeen vaimoni tuli yritykseen mukaan asiakaspalveluun.

Tietotekniikka tuli osaksi arkipäivää 1990-luvulla, kuten monella muullakin alalla.

– Valmistamme valtaosan linsseistä edelleen itse, mutta nyt meillä on tietokoneet käytössä, Ismo ja Ilkka Kivinen huomauttavat.

Tästä löytyy taas yhtymäkohta painettujen lehtien valmistukseen. Jutut kirjoitettiin vielä 1970-luvulla käsin tai kirjoituskoneella, sen jälkeen oli käsi- ja koneladontaa, sulatettu metallia, matriiseja ja kohopainatus. Tietotekniikka on vienyt lukemattoman määrän välivaiheita historiaan.

Kun optikkoalan kehitys on ollut viimeiset vuosikymmenet huimaa, ei kovin kauaksi tulevaisuuteen uskalla arvuutella.

– Nyt on jo kehitetty lasit, joissa vahvuudet voi vaihtaa lukulaseista kaukolaseihin sankaan sijoitettua nappia painamalla. 3D-tulostus mahdollistaa lasien tekemisen periaatteessa missä tahansa. Linssien ja kehysten materiaalit kehittyvät koko ajan. Nettikauppa on vienyt siivun kaupanteosta. Uudistuksia tulee siis joka kantilta, Ismo ja Ilkka Kivinen pohtivat.

Tieteen harppaukset voivat mahdollistaa myös silmän itsensä operoinnin, jolloin nenällä kannettavat lasit voisivat jäädä vähemmistöön.

Oli myös aika, kun yrityksessä työskenteli kolme avioparia; isä ja äiti sekä pojat vaimoineen. Nykyisellään liikkeiden palveluksessa on yhdeksän ihmistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset