Kaupunkiuutiset

Ortodoksinen kirjakauppa täytti pyöreitä vuosia

Suomen tämän hetken ainoa ortodoksinen kirjakauppa Filokalia täytti 14.11. kymmenen vuotta. Kirjakauppa perustettiin Joensuuhun vuonna 2006 pyhän Gregorios Palamaksen muistopäivänä. Nykyisin se toimii Hämeenlinnan Lammilla Athos-Säätiön kiinteistössä.

Joensuussa Filokalian liiketila oli pieni, vain 29 m2, mutta Lammilla sillä on käytettävissään yli 150 m2. Tarjonnassaan kirjakauppa pyrkii pitämään mahdollisimman kattavasti kaiken suomenkielellä julkaistun ja saatavilla olevan kirjallisuuden, minkä lisäksi se myy myös paljon muuta, kuten kortteja, ikoneita, ristejä, rukousnauhoja, suitsuketta, tuohuksia ja ortodoksista kirkkomusiikkia. Tuotevalikoimassa on paljon myös englantilaista kirjallisuutta, etupäässä aikamme pyhistä ja ohjaajavanhuksista. Viime vuosina kirjakauppa on toiminut myös kustantajana Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestön kirjoille.

Kirjakauppa toimi pitkään Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestön suorassa alaisuudessa, mutta vuoden 2011 lopulla siitä muodostettiin itsenäinen osakeyhtiö verottajan toivomuksesta. Tästä huolimatta Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestö omistaa edelleen kirjakaupan kokonaisuudessaan, koska sillä on kaikki sen osakkeet. Kirjakaupan perustajayhdistys on aina pitänyt tärkeänä, että itsensä tavoin sen kirjakauppakin toimii pyyteettömästi eikä kerrytä voittoa yksityisille ihmisille.

Selviytymistarinan taakse kätkeytyy talkootyö. Kirjakauppaa on aina ylläpidetty talkoovoimin siitä huolimatta, että sillä on normaalit liikkeiden aukioloajat. Se on myös aina ollut eräänlainen kohtaamispaikka, jonne on voinut tulla keskustelemaan ja kertomaan kuulumisistaan.

Filokalian synnyn takana on Joensuussa vuonna 2001 perustettu ortodoksinen yhdistys Pyhän Kosmas Aitolialaisen Veljestö. Tällä hetkellä Filokalia on ainoa varsinainen ortodoksinen kirjakauppa koko Suomessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset