Kaupunkiuutiset

Osa kaupoista myy, osa ei – viekö uusi laki energiajuomat alle 15-vuotiaiden ulottumattomiin?

Kauppias Miro Parjasen kiinnittää Hattulan K-supermarketin energiajuomahyllyyn lapun, joka kertoo, ettei juomia myydä alle 15-vuotiaille. Linjaus on ollut kaupassa voimassa jo vuosia. Valmisteilla on lakimuutos, joka voisi tuoda ikärajan energiajuomille kaikkiin liikkeisiin.

Energiajuomaa hamuavat alle 15-vuotiaat joutuvat poistumaan Hattulan K-supermarketista tyhjin käsin. Kauppa on linjannut, ettei myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Tarvittaessa kassalla kysytään henkilöllisyyspaperit.

Kauppias Miro Parjasen mukaan päätös perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukseen. Vaikka Hattulan K-supermarket on noudattanut linjausta jo useamman vuoden, ikäraja tulee nuorille ostajille eteen kuulemma säännöllisesti.

– Varmastikin viikoittain, en osaa sanoa, onko ihan päivittäin. Se on vähän kausittaista. Välillä tulee sellaisia aikoja, että on enemmänkin porukkaa yrittämässä ja sitten taas vähän on rauhallisempaa, Parjanen kertoo.

Valtiovallan vai vanhempien tehtävä?

Ikärajan asetti Hattulassa jo edellinen kauppias Antti-Jussi Kivi, joka on nykyisin kauppiaana Citymarket Hämeensaaressa Hämeenlinnassa. Sielläkään energiajuomia ei myydä alle 15-vuotiaille.

– Kahteen vuoteen en ole saanut ainuttakaan negatiivista palautetta yli 15-vuotiailta. Sitä nuoremmilta on jotain pientä tullut, mutta sekin on vähenemään päin. Meillä käyvät nuoret tietävät tämän rajoituksen ja muutaman vuoden takaiseen verrattuna tilanne on ehkä normalisoitunut, Kivi sanoo.

– Isänä myös minun on helppo seistä tämän takana, koska en anna omienkaan lasten juoda energiajuomia. Toisaalta koen, että rajoittaminen ei ole kauppiaiden tehtävä, vaan valtiovallan. Jos se vaatii tutkimuksia, ne on syytä tehdä ja päätökset sen jälkeen.

K-Supermarket Turenki myy alle 15-vuotiaille kerralla korkeintaan kolme energiajuomaa.

– Olisimme heti valmiit kieltämään alle 15-vuotiaille myymisen, jos siitä tehtäisiin kaikkien kylän kauppojen kanssa yhteinen päätös. Muuten myyntikiellosta ei ole mitään hyötyä, kauppias Satu Saarinen sanoo.

Lappu Hattuilan K-supermarketin energiajuomahyllyllä kertoo, että juomia ei myydä alle 15-vuotiaille.

Lain koura tueksi

Rajoitusten tueksi saattaa olla tarjolla myös lain koura.

Ministerit Jari Leppä ja Annika Saarikko ovat panneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asialle. THL tekee selvityksen, jossa käydään läpi uusin tieteellinen näyttö energiajuomien vaikutuksista lapsiin ja nuoriin.

Katsaus valmistuu 30.11. Se pohjalta ministeriöt arvioivat, pitäisikö energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.

Asia ei suinkaan ole uusi. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Suomen Vanhempainliitto ajoi kansalaisaloitteella energiajuomien myynnin kieltämistä alle 16-vuotiaille. Aloite keräsi taakseen yli 32 000 suomalaisen nimet, mutta ei yltänyt eduskuntakäsittelyyn asti. Siihen olisi vaadittu 50 000 allekirjoitusta.

Kaikki eivät rajoita myymistä

S-ryhmä ja Lidl ovat ketjuina ottaneet linjan, etteivät ne tällä hetkellä rajoita energiajuomien myyntiä ikärajoilla.

Molempien kaupparyhmien sähköpostivastaus sisältää täsmälleen saman lauseen, jolla ne perustelevat ratkaisuaan: ”Toisin kuin alkoholi- ja tupakkatuotteita koskevassa lainsäädännössä, elintarvikelainsäädännössä ei ole tällä hetkellä energiajuomien myynnin rajoittamista koskevia säännöksiä.”

– Emme katso olevamme oikeutettuja määrittelemään ”riittävän vanhan tai liian nuoren” ikärajaa erilaisille tuoteryhmille, Lidlin viestintäassistentti Katja Kuikka kirjoittaa.

Osuuskauppa Hämeenmaan market-toimialajohtaja Taina Penttinen kertoo, että vaikka S-ryhmän kaupoissa myyntiä ei ole rajoitettu, energiajuomia ei markkinoida eikä niitä sijoiteta erityisesti esille esimerkiksi hyllyjen päätyihin.

Penttisen mukaan S-ryhmä tukee sitä, että mahdollinen lainsäädäntö selkeyttäisi energiajuomien myyntirajoituksia.

Viidennes nuorista juo päivittäin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viime vuoden kouluterveyskyselyssä 8.–9. luokkalaisista pojista energiajuomaa lähes päivittäin ilmoitti juovansa Hämeenlinnassa 7,3 %, Hattulassa 9,3 % ja Janakkalassa 8,3 %.

Saman ikäluokan tytöillä päivittäin juovien osuudet olivat hämeenlinnalaisista tytöistä 2,3 %, hattulalaisista 3,2 % ja janakkalalaisista 2,2 %.

Valtakunnan tasolla päivittäisiksi käyttäjiksi ilmoittautui 7,4 % pojista ja 2,5 % tytöistä.

Kouluterveyskyselyssä Hämeenlinnan 8.–9. luokkalaisista 82,9 % tytöistä ja 61,4 % pojista eivät olleet juoneet lainkaan energiajuomia viimeisen viikon aikana.

Sokeroitua limsaa tai mehua joi päivittäin hämeenlinnalaisista kasi- ja ysiluokkalaisista pojista 9,2 % ja tytöistä 4,4 %.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset