Kaupunkiuutiset

Osmo Nissi luo kirkkoon joulutunnelman

Hämeenlinnan kirkossa on hämärää. Suntio Osmo Nissi valmistautuu keskiviikkona 14. joulukuuta vastaanottamaan tämänvuotisen joulukuusen. Hämeenlinnan Seurakuntayhtymän työntekijät toimittavat kuusen perille, ja auttavat sen pystyttämisessä.

Kuusi sijoitetaan kirkon etuosaan, alttarin viereiselle seinustalle. Yleensä joulukuusi on ollut kookas, mutta tällä kertaa se on tavanomaista pienempi.

– Joulun alla kirkossa järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia, tänä vuonna esimerkiksi Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalla on Valon joulu -tapahtuma, joten kuusi täytyy voida tarvittaessa siirtää sivuun. Tämä on oikein hieno kuusi, vaikka onkin vähän pieni, Nissi arvioi.

Joulutunnelman luominen alkaa yleensä ensimmäisenä adventtina. Perinteisesti joulukuusi on tuotu kirkkoon ennen keskustan työpaikkojen jouluhartautta.

– Joulukuusi on tärkeä elementti tunnelman luomisessa, ja kynttilät toinen. Joulun alla kynttilöiden määrää lisätään huomattavasti. Tavanomaisten alttarikynttilöiden lisäksi kynttilöitä on niin ikkunoilla, lehterin kaiteella kuin ulkonakin.

Kirkon joulukuusi on yleensä puheenaihe myös seurakuntalaisten keskuudessa. Nissin mukaan hienoin joulukuusi Hämeenlinnan kirkossa nähtiin 2000-luvun alkupuolella, kun marraskuinen myrsky oli kaatanut jalokuusen Ahveniston hautausmaalla.

– Hautausmaan työnjohtaja Heikki Arvonen sanoi, että tuo kuusi tuodaan Hämeenlinnan kirkkoon, ja niin se tuotiin. Se oli todella kaunis kuusi, suntio muistelee.

Myös sesongin mukaisia joulukukkia käytetään tunnelman luojina.

– Kukat, kuusi, kynttilät ja himmeämpi valaistus, ne ovat ulkoiset tunnelman luojat. Mielestäni seurakunta sen varsinaisen joulutunnelman luo – veisatessaan ja laulaessaan – sehän se kirkon kaunistaa, Nissi painottaa.

Osmo Nissi on viimeisiä niin sanotun vanhan liiton kirkonpalvelijoita, josta on käytetty arvokasta suntio-titteliä. Kaksi vuotta sitten nimike muuttui ja nykyisin vastaavaa tehtävää hoitavat ovat titteliltään vahtimestareita.

Koko työuransa aikana Nissi on työskennellyt suntiona kahdessa seurakunnassa. Hämeenlinnan seurakuntayhtymän palveluksessa hän on ollut vuodesta 1999.

Tällä kertaa kirkon koristelemisessa on pientä haikeutta, sillä Nissi on ensi syksynä jäämässä eläkkeelle ja hän valmistelee joulua kirkkoon periaatteessa viimeistä kertaa.

– Toisaalta olen hieman haikealla mielellä, toisaalta helpottunut, suntio pohtii työuraansa.

Tulikasteensa jouluvalmisteluihin Nissi sai ensimmäisessä työpaikassaan Karvian kirkossa vuonna 1983. Siellä kattokruunuihin sytytettiin jouluaamuna elävät kynttilät.

– Sain ohjeet, että hyvin ehdit, kun aloitat kahtakymmentä yli kuusi. Viittä vaille seitsemän kirkko oli jo täynnä väkeä, kun minä vielä sytyttelin viimeisiä kynttilöitä. Siitä kokemuksesta viisastuneena opin varaamaan valmisteluihin riittävästi aikaa, Nissi naurahtaa.

Vuosien saatossa elementit joulutunnelman luomisessa ovat pysyneet kutakuinkin samoina – yhtä Nissin aikaansaamaa muutosta lukuun ottamatta:

– Aikaisemmin täällä Hämeenlinna kirkossa käytettiin kahta kuusta, ensin adventtina pienempää ja lähempänä joulua isompaa. Kun aloitin työni, ehdotin, että tuodaan tänne vain yksi kuusi lähempänä joulua, jotta joulutunnelma ei ”kulu loppuun” ennen aikojaan.

Joulukuu on suntiolle työntäyteistä aikaa. Koko työuransa aikana Nissi on pitänyt jouluna vapaata vain kolmesti.

– Olen joskus käyttänyt kulunutta sanontaa, että ”joulusta kyllä selviää, kun selviää joulunalusajastakin”, suntio naurahtaa.

Tänä jouluna Hämeenlinnan kirkossa järjestetään aattona kolme tapahtumaa, joulupäivänä kaksi ja tapaninpäivänäkin yksi.

– Vuosien aikana kävijöiden määrä on vähentynyt sinä määrin, että 2000-luvun alkupuolelta lähtien iltatilaisuuksia on aattona vain yksi, kun niitä on aiemmin ollut kaksi.

Nissi on pitänyt työstään, ja varsinkin joulun alla siinä on aina ollut erityinen tunnelmansa:

– Ihmiset ovat yleensä hyvällä tuulella. Seurakunnan takia yritän tehdä työni hyvin ja taidolla. On ilo valmistaa kirkkoa heitä varten.

Joulukuusi kaipaa vielä koristeita. Nissi kokeilee kuuseen ensin isompaa tähteä, mutta päätyy vaihtamaan sen pienempään. Tähden lisäksi kuuseen tulee vain valot. Nissi jatkaa työtään, ja pian joulukuusen valot loistavat.

– Parasta on, kun yksin hiljaisessa kirkossa teen valmistavia tehtäviä seurakuntaa varten. Se on tosi upeaa. Silloin koen, että työ mitä teen, sillä palvelen sekä jumalaani sekä seurakuntalaisia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

19.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

22.9.2020