fbpx
Kaupunkiuutiset Turenki

Osteopaatti hoitaa eläimiäkin – Rakkaus karvaisiin nelijalkaisiin innosti Heidi Ruuskasen opiskelemaan tutkinnon Englannissa

Heidi Ruuskanen hoitaa hevosia, joista monet ovat urhelijoita. Ison eläimen käsittely vaatii myös voimaa. Kuva: John Hutchins

Osteopaatti Heidi Ruuskasen käsiteltävänä on yhä useammin eläin. Ihmisiä hän on hoitanut vuodesta 2004 lähtien, mutta elokuussa hän valmistui myös eläinosteopaatiksi. Rakkaus karvajalkoihin sai hänet opiskelemaan alaa lisää, ja samalla hän toteutti monen vuoden haaveensa.

Tutkinnon Ruuskanen suoritti Englannissa post graduate -kurssina, jossa oli kymmenen kuukauden ajan lähiopetusta kerran kuukaudessa. Suomessa vastaavaa koulutusta ei ole saatavilla. Myöskään eläinosteopaatteja ei maassamme ole moniakaan.

Ruuskasen kotona on ollut aina koiria, ja hän on ratsastanut lapsesta lähtien.

– Koirat ja hevoset ovat lähellä sydäntäni. Olen myös nähnyt, miten hyvin osteopatia auttaa niiden vaivoissa. Ne ovat kiitollisia asiakkaita, sillä ne näyttävät heti hoitajalle, mikä tuntuu hyvältä, hän kertoo.

Eläintä on luettava koko ajan

Osteopaattisella hoidolla voidaan Ruuskasen mukaan saada parannettua eläimen suorituskykyä, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa nopeasti.

– Eläimiä pitää osata lukea, jotta tiedetään, mikä niitä vaivaa. Jos niillä on kipuja, ne kertovat sen käyttäytymisellään. Esimerkiksi hevosella vaivan voi huomata ratsastettaessa käynnissä, ravissa ja laukassa, koira taas voi olla vinossa tai jäykkänä tai se voi venytellä tavallista enemmän, hän evästää.

Omistajien pitäisi havahtua, jos eläimeltä ei suju jokin normaali toiminto niin kuin ennen. Esimerkiksi koira saattaa alkaa kävellä mieluiten mattojen päällä, karttaa rapuissa kulkemista tai se voi olla uupunut, alakuloinen ja väsynyt.

– Vanhempiakin koiria voi auttaa osteopatialla, ja ennalta ehkäisevänä hoitona se toimii hyvin. Hoitoaika vaihtelee kerralla puolesta tunnista 45 minuuttiin. Eläintä on koko ajan luettava – käsieni alla tunnen, kun niiden kudokset pehmenevät, Ruuskanen sanoo.

Hevosen käsittely vaatii voimaa

Koiran ja hevosen käsitteleminen on osteopaatille erilaista niiden suuren kokoeron takia.

– Hevosen hoitamisessa vaaditaan voimaa, ja varuillaankin saa olla varsinkin takapään kanssa.

Eläinten hoitaminen tietää Ruuskaselle reissaamista ympäri Etelä- ja Keski-Suomea, sillä osteopaatin on mentävän hevosen luo eikä päinvastoin. Monet hänen hevosasiakkaistaan ovat urheilijoita.

Ihmisiä Ruuskanen ottaa vastaan toimipisteessään Turengissa Keskuskuja 3:ssa.

– Yleisimpinä hoitokohteita ihmisillä ovat tuki- ja liikuntaelimet sekä niska, hartiat ja alaselkä, hän kertoo.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset