Kaupunkiuutiset

Osuuskunta edunvalvojaksi

Suomalaiset viljaa kasvattavat maanviljelijät perustivat keskiviikkona valtakunnallisen viljaosuuskunnan. Osuuskunnan kotipaikka on Hämeenlinna.

ViljaTavastia Osuuskunta tarjoaa uuden markkinakanavan ja yhteistyömuodon etupäässä hämäläisille kasvinviljelijöille, mutta mukaan voi tulla jäseniä myös muista maakunnista.

– Seuraava askel on palkata osuuskunnalle toimitusjohtaja, joko täysi- tai puolipäiväinen, osuuskunnan hallituksen johtoon valittu hattulalainen Arto Laine kertoo.

Osuuskunta pyrkii siihen, että ensi vuoden viljelykauden hintaneuvotteluissa sillä on jo sanansa sanottavana.

Viljaosuuskunnan uskotaan pystyvän auttamaan myös ostajia. Kuluttajan kannalta viljan hintatason nosto ei pitäisi olla näkyvä asia.

– Esimerkiksi leivän hinnassa viljan ostohinta on noin kuusi prosenttia. Jos tuon kuuden prosentin sisällä tapahtuu pieni hinnankorotus, se ei käytännössä näy lopputuotteen, leivän, hinnassa, Arto Laine sanoo.

Osuuskunnan perustivat käytännössä hämäläiset maanviljelijät, mutta siihen voi liittyä kuka tahansa suomalainen kasvinviljelijä, kotipaikkaa ei kysytä. Perustamiskokouksen jälkeen osuuskuntaan oli liittynyt jo 134 maanviljelijää.

– Määrä on meille yllätys, mutta hyvä näin, MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni sanoo. Osuuskunnan perustamista valmisteltiin MTK Hämeen, Pellervo-seuran ja maanviljelijöistä koostuneen työryhmän kesken noin vuoden ajan.

Osuuskunnan synnyttämisen taustalla on suomalaisen maanviljelijän ahdinko viljakaupassa. Suomessa viljelijälle maksetaan alhaisempaa kilohintaa kuin muualla Euroopassa, vaikka olosuhteet ovat hankalat.

Käytännössä suuria viljanostajia on vähän, joten tuottajalla ei ole suuria mahdollisuuksia kilpailuttaa ostajia keskenään.

– Yksittäinen viljelijä ei pysty vaikuttamaan neuvottelutilanteessa ostohintaan. Osuuskunnan tavoitteena nimenomaan onkin, että isolla tuottajaryhmällä on enemmän sananvaltaa ja voimaa takanaan, Arto Laine toteaa.

Osuuskunnan tehtävä on nimenomaan neuvotella viljan hintataso, itse kaupanteko jää edelleen yksittäisen viljelijän ja ostajan väliseksi tapahtumaksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset