Kaupunkiuutiset

Osuuskunta on opiskelijoiden "oma juttu"

Kiip-IT-osuuskunnan puitteissa opiskelijat pääsevät tekemään oikeita töitä jo opiskeluaikanaan. Kiipulan ammattiopiston datanomiopiskelijoiden vuonna 2014 perustamaan osuuskuntaan kuuluu tällä hetkellä parikymmentä opiskelijaa, sekä valmentajia ja opettajia.

Liittyminen on vapaaehtoista, eikä valmistuvia suinkaan potkita pois, vaan halutessaan he voivat toimia linkkinä työelämään.

– Vanhat talentit osallistuvat välillä myös meidän projekteihimme, osuuskunnan talouspäällikkö Riku Reponen kertoo.

Opiskelijat huolehtivat osuuskunnasta itsenäisesti henkilökuntaan kuuluvan tiimivalmentajan tuella. Ryhmä pitää aina maanantaisin kokouksen, jossa käydään läpi asiakastyöt.

Tarjolla on muun muassa tietokonehuoltoja, videokuvaamista ja editointia, digitointia, taittotöitä, web-sivuja, 3D-tulostusta ja mallinnusta. Myös opastus- ja perehdytystilaisuudet ovat olennainen osa työnkuvaa.

Osuuskunnan toimintaa on markkinoitu sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa ja ilmoitustauluilla, ja jo nyt asiakkaina on ollut yksityisten ihmisten lisäksi kuntia, yhdistyksiä ja yrityksiä.

– Puskaradio on ehkä kuitenkin ollut kaikkein tehokkain markkinointikanava, Reponen kuittaa.

 

Osuuskunnan puheenjohtaja Nino Lilja on ryhmän konkarijäseniä. Aluksi hän empi liittymistä, sillä ajatus työskentelystä oikeille asiakkaille mietitytti.

– Nyt voin sanoa, että tästä kokemuksesta on ollut hyötyä. Asiakaskontaktit ovat kehittäneet sosiaalisia – ja suunnittelutaitoja. Osuuskunnassa toimiminen sopii etenkin niille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen, mutta tämä on myös hyvää valmistautumista työelämään.

Osuuskunnan varapuheenjohtaja Lassi Parviainen liittyi mukaan toissa vuonna huomattuaan, että tarjolla oli kiinnostavia töitä.

– Aluksi tulin auttamaan tietokoneen korjaamisessa, ja totesin, että tämähän on siistiä duunia! Ei haittaa, vaikka välillä tulee töitä, joita ei osaa. Aina löytyy joku, joka osaa, ja samalla siinä oppii itsekin.

Yhteisön tuki ja vertaisoppiminen saavat kiitosta myös Reposelta.

– Osuuskunta on mukava ja palkitseva yhteisö, jossa saa aina apua. Tarvittaessa lyömme viisaat päämme yhteen, ja aina voi kysyä neuvoa. Lisäksi töitä voi välillä tehdä myös etänä, hän kertoo.

 

Opiskelijoiden oma osuuskunta käynnistyi alun perin HOPE YTY -hankkeen kautta.

– Kun töille oli aina muutenkin ollut kysyntää, koimme, että osuuskunta olisi hyvä tapa tuoda opiskelijoille rohkeutta lähteä työelämään. Tässä kohdataan asiakkaita oikeissa tilanteissa, ja mielestäni tavoitteessa on onnistuttu hyvin, tiimivalmentaja Mikko Kurkinen sanoo.

Kiipulan liiketalouden opiskelijat ovat vastanneet osuuskunnan talouspuolesta, mutta laskutuksesta ja hankinnoista on osuuskunta huolehtinut itse.

– Tämä on turvallinen tapa tutustua yrittäjyyteen, sillä opiskelijoita ei katsota yrittäjiksi, mutta yritykset pystyvät tilaamaan heiltä töitä, ja osuuskunta voi olla myös mukana kilpailutuksessa.

Tällä hetkellä tulot menevät pääosin osuuskunnan kehittämiseen, kuten laitehankintoihin.

– Nyt varat riittävät toiminnan ylläpitämiseen, jatkossa saatamme harkita jonkinlaista palkkiojärjestelmää, Kurkinen miettii.

 

Tiimioppiminen on Kurkisen mukaan myös lisännyt yhteistyötä opiskelijoiden ja henkilökunnan kesken. Opiskelijoiden into on aistittavissa.

– Näin valmentajan näkökulmasta, jo perustamisleirillä näki innostuksen, sen, että tämä osuuskunta on opiskelijoiden ”oma juttu”.

Osuuskuntatoiminta on samalla oppimisympäristö.

– Opiskelijat pääsevät alusta asti asiakasprosessiin mukaan. Tässä pedagogisessa yrityksessä nuoret saavat tuntumaa oikeaan työelämään ja voivat myös suorittaa tutkinnon osia, Kurkinen mainitsee.

Tilaukset voivat olla vaativiakin.

– Oppimistilanteista ei laskuteta, ja tarvittaessa ohjaamme asiakkaan toisaalle.

Kiipulan osuuskuntamalli palkittiin Opetushallituksen Parhaat käytännöt -palkinnolla vuonna 2016.

– Koulutusreformin myötä muutkin oppilaitokset ovat omaksumassa mallia, ja muista oppilaitoksista on käyty täällä tutustumassa meidän toimintaamme. Osuustoiminta kiinnostaa, ja kehitteillä on myös oppilaitosten välistä yhteistyötä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020