Kaupunkiuutiset

Ota itsestäsi vastuuta, sillä ruokavaliolla voit parantua

Terveyshuoltamolla työskentelevä Minna Enjala on auktorisoitu personal trainer, joka on opiskellut FLT-ravintovalmentajaksi.

– Funktionaalinen lääketiede on toiminnallista terveydenhoitoa, joka käyttää hyväkseen mikrobiologiaa, fysiologiaa ja biokemiaa, Enjala kertoo.

– Se ei ole vaihtoehto, vaan täydentää perinteistä lääketiedettä ja perustuu tutkimukseen sekä tieteeseen. FLT hoitaa tehokkaasti kroonisia sairauksia ja sillä pystytään myös ennaltaehkäisemään niiden puhkeamista.

Alan uranuurtaja Suomessa on Paula Heinonen, joka kouluttaa niin ravitsemuksen kuin terveydenhuollonkin ammattilaisia. Niin Enjalan kuin hänen opettajansakin kiinnostus funktionaaliseen lääketieteeseen syntyi omien terveysongelmien kautta.

– Minut leikattiin vuosituhannen vaihteessa kilpirauhasen struuman takia, enkä tiennyt, että minulla oli tähän sairauteen voimakas geneettinen alttius.

– Kiinnostuin aiheesta vuoden 2008 paikkeilla, kun kilpirauhaslääkityksestä huolimatta en voinut hyvin. FLT:n ansiosta opin hoitamaan itseäni ruokavalion avulla.

Enjalan mukaan monien sairauksien synty on peräisin suoliston epätasapainosta. Nykypäivän kiireisen ja vaativan elämänmenon tuoman stressin kautta varsinkin naisilla hormonitoiminta heittää häränpyllyä. Joskus huonoin ratkaisu pahaan oloon saattaa olla tarttuminen iltapäivälehtien ihmedieettiin tai ryhtyminen paastolle.

– Ihmisillä on paljon selittämättömiä vaivoja, joihin ei vuosikausien yrittämisestä huolimatta löydy selvää syytä, Enjala sanoo.

– Me käymme läpi ihmisen koko historian ja pyrimme kaivamaan esiin kaikki henkiseen ja fyysiseen terveydentilaan vaikuttaneet asiat, traumat, leikkaukset ja myöskin perimään liittyvät alttiudet.

Terveys on muutakin kuin sairauden poissaoloa. Hyvä ja energinen olo syntyy kehon tasapainotilasta.

– Stressi aisoihin, sokeritasapaino kuriin, suolisto kuntoon ja unirytmi kohdalleen, Enjala luettelee.

– Ymmärrän ihmisten kiireen ja yhteiskunnan kovat vaatimukset, mutta omasta hyvinvoinnista kannattaa ottaa vastuu. Siitä ei pääse mihinkään, että ruokavaliolla voi parantua.

Lisätietoja www.terveyshuoltamo.fi

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset