Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ota virtsankarkailu puheeksi – Kurjaan vaivaan löytyy apua fysioterapiasta

Fysioterapeutti: lantiopohjaa voi vahvistaa vaikka liikennevaloissa.
Miia Kalliosaaren mukaan kyykkyasento on hyvä treeni lantiopohjalle. Afrikassa naiset viettävät paljon aikaa tässä asennossa. He eivät kärsi länsimaisten naisten tapaan virtsankarkailusta. Myös aasialaisnaiset kiinnittävät erityishuomiota lantiopohjan kuntoon. Kuva: Kati Laitinen
Miia Kalliosaaren mukaan kyykkyasento on hyvä treeni lantiopohjalle. Afrikassa naiset viettävät paljon aikaa tässä asennossa. He eivät kärsi länsimaisten naisten tapaan virtsankarkailusta. Myös aasialaisnaiset kiinnittävät erityishuomiota lantiopohjan kuntoon. Kuva: Kati Laitinen

Fysioterapeutti Miia Kalliosaari FysioSalongista esittää kaikille naisille ja miehille toiveen:

Tutustu omaan alakertaasi ja ihastu siihen.

Hän puhuu erityisesti lantiopohjan lihaksista.

– Lantiopohjan kunnosta puhuminen pitäisi olla täysin luontevaa, mutta aihe on edelleen arkaluonteinen. Aiheutuuhan siitä henkilökohtaista ja kurjaa vaivaa, Kalliosaari harmittelee

Kun lihaksisto on heikko, voi seurauksena olla virtsan ja ulosteen karkailu. Liiallinen kireys voi aiheuttaa puolestaan lantionalueen särkyä ja esimerkiksi yhdyntäkipuja.

 

Anaali- ja vaginaelektrodeilla voidaan tehdä biopalauteharjoittelua. Niiden avulla voidaan seurata lantionpohjan aktivoitumista ja rentoutumista. Kuva: Kati Laitinen
Anaali- ja vaginaelektrodeilla voidaan tehdä biopalauteharjoittelua. Niiden avulla voidaan seurata lantionpohjan aktivoitumista ja rentoutumista. Kuva: Kati Laitinen

 

Virtsankarkailu on yleistä ikääntyneillä sekä synnyttäneillä naisilla. Vaihdevuodet, tupakointi ja ylipaino lisäävät riskiä.

Vaiva ei ole kuitenkaan ikään ja sukupuoleen sidottu. Miehilläkin esiintyy virtsan ja ulosteen karkailua, kipua sekä erektio-ongelmia.

Myös nuorilla urheilijoilla pissa saattaa lirahtaa luvatta. Esimerkiksi painonnosto, juoksu, hypyt ja itsepuolustuslajit, joissa vartaloa suojataan iskuilta jännittämällä kehoa nopeasti, kohdistavat painetta lantiopohjaan.

– Lantiopohjalihasten treenaamiseen pitäisi kiinnittää huomiota jo kouluterveydenhuollossa, liikuntatunneilla ja urheiluvalmennuksessa, Kalliosaari korostaa.

 

Aivan kuten kasvojakin rasvaillaan ja tarkkaillaan, samalla tavalla pitäisi hoitaa myös intiimialuetta.

– Limakalvoja on syytä tarkkailla ja hoitaa jo ennen kuin ongelmia ilmenee. Esimerkiksi kookosöljy on hyvä tuote.

Jos intiimialueella pulmaa on, ei asian kanssa tarvitse painia yksin. Apua on saatavissa.

Asiakas saattaa tulla fysioterapiaan esimerkiksi alaselän kipujen takia ja häveliäämpi kehon osa tulee puheeksi vasta myöhemmin.

Kalliosaari pohtii, kuinka moni edes tietää, missä lantiopohjalihakset sijaitsevat puhumattakaan siitä, kuinka niitä treenataan.

Lantiopohja koostuu useista lihaksistoista, joihin muun muassa virtsarakko, peräsuoli, emätin ja kohtu ovat yhteydessä. Alaselän, reisien ja lantion alue ovat samaa hermotusta. Niinpä fysioterapeutti osaakin kysyä alaselkää potevalta virtsan karkailusta tai seksuaalitoiminnan häiriöistä.

 

Kalliosaaren mukaan fysioterapialla päästään erinomaisiin tuloksiin olettaen, ettei taustalla ole etenevää sairautta tai kirurgista hoitoa vaativaa ongelmaa.

– Harjoitella voi missä vain, lähes milloin vain, eikä kukaan huomaa, Kalliosaari vakuuttaa.

Heikon lihaksiston saa vahvemmaksi supistusharjoituksilla.

– Supista. Et purista pakaroita tai vatsaa, vaan supista kuin pidättäisit virtsaa tai ulostetta.

Jos lantionpohjan lihakset soivat kireyttään, niitä on opeteltava rentouttamaan.

Pallo auttaa. Lantiopohjan saa rentoutumaan jumppapallon päällä istuen tai asettamalla tennispallon välilihan kohdille ja istumalla varovasti sen päälle.

– Rentoutus tapahtuu sisäänhengityksellä ja supistus uloshengityksellä, Kalliosaari ohjeistaa.

Harjoitteet ja fysioterapia suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Kuntoutuksessa voi fysioterapeutin lisäksi olla mukana muun muassa gynekologi ja ravitsemusterapeutti.

Vaikka pulmaa ei ole, kannattaa ongelmaa ehkäistä ennakkoon.

– Olen päättänyt, että aina kun pysähdyn autolla liikennevaloihin, teen kymmenen supistusta.

 

Harjoittelu

Supista peräaukkoa, emätintä ja virtsaputkea sisään ja ylöspäin. Miehillä kivekset tuntuvat kohoavan ylöspäin ja peräaukko vetäytyy sisään.

Pidä supistus viiteen laskien ja rentoudu. Toista 5–8 kertaa, kaksi sarjaa.

Oikeat lihakset löydät, jos pystyt katkaisemaan virtsansuihkun kesken. Huom. Virtsasuihkun katkaisu on vain testi.

Lähde Käypähoito-suositus

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset