fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Outi Piiroisen lintuihmiset ja pönttötalot muistuttavat ihmisen ja luonnon suhteesta – "Taide on minulle keino ottaa kantaa päivänpolttaviin kysymyksiin"

Joensuulaistaiteilijan näyttely on esillä Galleria Paperihuoneessa toukokuun 29. asti. Petra Sarasteen näyttely Grafiikanpajassa kuvaa suvun naisten tuntoja vuosisadan vaihteesta tähän päivään.
Outi Piiroisen hylätyissä taloissa ja autioissa pihapöntöissä yhdistyvät talo ja linnunpönttö. Talot ovat taiteilijan kotikylältä Koverosta. Nukkehamoissa yhdistyvät ihmisen ruumis ja linnun pää. Kalamiehellä on haahkan pää ja se istuu onkimassa kivellä, jonka alla kasvaa vihreää levää.

Galleria Paperihuoneessa voi bongata lintuihmisiä sekä grafiikantöitä, joissa on linnunpönttötaloja. Esillä on joensuulaisen kuvataitelijan ja taidegraafikon Outi Piiroisen Hylätyt talot, autiot pihapöntöt -niminen näyttely.

Piiroinen kuvaa ihmisen ja luonnon suhdetta sulauttamalla ne toisiinsa. Piiroisen ilmeikkäillä pienoisveistos- ja piirroshahmoilla on ihmisen ruumis ja linnun pää.

– Hahmot näyttäytyvät lintuihmisinä ja rakennukset pönttötaloina muistutuksena siitä, ettemme ole erillään luonnosta eikä luonto meistä. Näyttely on kannanotto maaseutunäkökulmasta monimuotoisen luonnon ja monimuotoisen Suomen puolesta.

– Uhanalaisuuslistalla luonnontilaisten metsien, vesistöjen ja soiden lisäksi ovat myös maaseudut kylineen, murteineen ja paikalliskulttuureineen, taiteilija sanoo.

Ihminen ja lintu sulautuvat

Piiroisen lintuihmiset ovat kalassa, peltotöissä ja kykkivät marjasuolla. Kalamiehellä on haahkan, maamiehellä kuovin ja marjastajalla suokukon pää.

Peräseinälle on ripustettu piirros, jossa pihalinnut istuvat pihakeinussa.

Gallerian ikkunalla istuu kolme lintuihmistä kannon nokassa. Talitiaisella on keltainen villapaita, reppu ja korvakuulokkeet.

– Talitiainen edustaa selviytyjää. Hömötiainen ja töyhtötiainen sen sijaan ovat joutuneet uhanalaisten lajien listalle. Maatalouden tehostuminen on vienyt pesimätilaa myös peltolinnulta, ja esimerkiksi kuovin kanta taantuu, taiteilija kertoo.

Taustalla vakavia teemoja

Piiroisen lintuhahmot ovat sympaattisia ja helposti samaistuttavia, mutta taiteilijan työskentelyn taustalla on usein vakavia aiheita.

Hän pyrkii löytämään uusia näkökulmia, vaikka viljelee myös huumoria.

– Taide on minulle keino käsitellä ja jäsennellä ajatuksiani, ottaa kantaa ajan ilmiöihin ja osallistua päivänpolttaviin kysymyksiin.

– Toivon, ettei luonnon monimuotoisuutta ja rikkautta hävitetä nyky-yhteiskunnan keskittämisvimman ja yhdenmukaistavien kehityskulkujen vaikutuksesta.

Petar Saraste pohtii suvun naisten elämää

Grafiikanpajan puolella on Paperihuone ry:n puheenjohtaja Petra Sarasteen näyttely Kesken jäänyt kuva.

Taiteilija peilaa sukunsa naisten elämää viime vuosisadan vaihteesta tähän hetkeen.

– Teos Kolmikko on tehty valokuvasta, jossa äitini, isoäitini ja tätini istuvat Viipurin Pyhäjärven rannalla ennen sotaa. Kollaasilla Kipupisteitä I, II ja III kuvaan kokemuksia, jotka liittyvät näiden naisten elämään.

– Ne liittyvät sodan jälkeiseen aikaan, suruun ja kuolemaan ja siihen, miten itse olen kokenut ja käsitellyt tätä sukuni historiaa omassa elämässäni, Saraste kertoo.

Taiteilija on pohtinut sodan ja evakkoon lähtemisen problematiikkaa kellertäväsävyisissä grafiikantöissään Poissaoloja ja Evakkonukke.

Molempien tekniikkana on etsaus, akvatinta ja carborundum.

– Poissaoloja-teoksessa on sotilashahmoja ja se kuvaa yhteyden rikkoutumista tunnetasolla, Saraste esittelee.

Outi Piiroisen ja Petra Sarasteen näyttelyt ovat esillä Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 29.5. asti.

Outi Piiroinen

Piiroinen (s. 1986) on joensuulainen kuvataiteilija ja taidegraafikko.

Hän asuu ja työskentelee Joensuun maaseutualueella pienessä Koveron kylässä.

Piiroinen valmistui kuvataiteilijaksi Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta vuonna 2010.

Taiteilija hyödyntää monia tekniikoita, kuten piirtämistä, grafiikkaa, veistosinstallaatioita ja käsitöitä.

“Minua viehättää kokeellisuus, tutkiminen, millä materiaalilla voi tehdä mitäkin.”

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset