fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Pääkaupunkiseudun valokuvaajat halusivat luoda näyttelyn, jolla olisi merkitystä – Veden äärellä -näyttelyn kuvat hohtavat myös ledien valaisemina

Näyttelyllä halutaan tuoda esiin, että luonto on monimutkainen kokonaisuus, jossa yhdenkin palasen häviäminen tai vahingoittuminen häiritsee tasapainoa. Kuvassa Tuomas Heinosen valokuvavedos Purotaimen. Kuva: Tuomas Heinonen
Näyttelyllä halutaan tuoda esiin, että luonto on monimutkainen kokonaisuus, jossa yhdenkin palasen häviäminen tai vahingoittuminen häiritsee tasapainoa. Kuvassa Tuomas Heinosen valokuvavedos Purotaimen. Kuva: Tuomas Heinonen

Kumppanuustalossa torstaina 2.5. avautunut Veden äärellä -valokuvanäyttely haluaa kiinnittää yleisön huomiota vesiä uhkaaviin tekijöihin, jotka helposti jäävät huomaamatta.

Pääkaupunkiseudun Luontokamerat -yhdistyksen näyttelyssä on kuvia 19 tekijältä. Pääosa jäsenistöstä on aktiivisia harrastajia.

– Kun turkulainen ammattikuvaaja Jore Puusa tuli puhumaan meille kuvaamisesta, hän käytännössä runttasi kuvamme ja sanoi “teillä on todella voimakas väline, tehkää sillä jotain järkevää”. Siitä asti olen halunnut, että kuvat liittyvät suurempaan kokonaisuuteen, ja jos sillä voi vielä parantaa maailmaa, niin se on hyvä asia, näyttelytyöryhmän jäsen Lisse Tarnanen kertoo teeman synnystä.

Tarnasen lisäksi näyttelytyöryhmään kuuluvat Jari Kostet ja Kimmo Lahikainen.

– Halusimme luoda näyttelyn, jolla olisi merkitystä ja johon kaikki halukkaat jäsenet voisivat osallistua. Lähdimme ideoimaan, mitkä ovat ongelmat, jotka vettä uhkaavat, ja halusimme kuvien kautta tuoda ne esiin.

 

Näyttelyyn valittiin 30 valokuvaa kaikkiaan noin tuhannen tarjokkaan joukosta.

– Kuvat kertovat vesiin liittyvästä luonnosta, jonka tulevaisuus on vaakalaudalla. Vaikka monessa asiassa tilanne näyttää synkältä, on meillä mahdollisuus valoisampaan tulevaisuuteen, kunhan heräämme suojelemaan vesiluontoa. Haluamme herättää keskustelua tärkeistä aiheista ja saada päättäjät toimimaan. Vesi, maa ja ilma muodostavat kokonaisuuden, joka mahdollistaa elämän maapallolla.

 

Näyttely on toteutettu uudella tekniikalla, jossa valokuvataulut on taustavalaistu ledeillä. Yhdistys haki ja sai apurahaa näyttelyn sekä tekniikan toteuttamista varten.

– Tekniikka herättää ihastusta. Haluamme pahimpien epäkohtien sijaan näyttää ihanaa luontoa ja herättää halua sen säilyttämiseen.

 

Jokaiseen tauluun liittyy lyhyt tietoisku kuvan aiheeseen liittyvistä uhkatekijöistä. Tekstisuunnittelussa avustivat hydrobiologi Esa Korkeamäki sekä yliopistotutkija Jan Weckström Helsingin yliopiston Ympäristötieteen laitokselta.

Yhdistyksen näyttely kiertää eri puolilla Suomea. Kierros alkoi helmikuussa Espoosta ja jatkuu ainakin ensi vuoden syyskuuhun, jolloin näyttely on esillä Helsingin Kaapelitehtaalla.

– Erityisesti suosittelen näyttelyä nuorille ja koululaisille. Luonnon säilyttäminen antaa laajan näkökulman esimerkiksi ilmiöoppimisen pohjaksi.

Veden äärellä -näyttely on esillä Hämeenlinnan Kumppanuustalossa (Kirjastokatu 1) 2.5.–31.5. Avoinna ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset