Kaupunkiuutiset

Pääseekö taustastaan eroon?

SaamelaisveriOhjaaja Amanda KernellRooleissa Lene Cecilia Sparrok, Maj-Doris Rimpi, Hanna Alström, Julius Fleischanderl, Olle Sarri, Malin Crépin, Andreas Kundler

 

Saamelaisveri on saamelaistytön koskettava ja järkyttävä kasvukuvaus. Ruotsalaisen Amanda Kernellin esikoisohjaus perustuu osittain hänen isoäitinsä tarinaan. Näin Saamelaisveren jo viime keväänä Uppsalassa heti sen jälkeen, kun elokuva vei Göteborgin elokuvajuhlilla parhaan pohjoismaisen elokuvan palkinnon. Siitä lähtien olen odottanut sitä Hämeenlinnaan.

Elokuva sijoittuu 1930-luvun Ruotsiin, vaikka kehyskertomus tuo sen tähän päivään. Saamelaisen poronkasvattajaperheen tytär, 14-vuotias Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) käy siskonsa kanssa koulua saamelaislapsille tarkoitetussa sisäoppilaitoksessa. Vallalla on rotuoppi ja Uppsalasta saavutaan kuvaamaan alastomiksi pakotettuja lapsia. Koska saamelaisia pidetään alikehittyneinä, ei Elle Marjalla ole oikeutta jatko-opintoihin. Myös valtaväestö pilkkaa. Lopulta Elle Marja jättää yhteisön ja matkustaa Uppsalaan. Hän kieltää taustansa ja identiteettinsä.

Ruotsin mustasta historiasta kertova Saamelaisveri on lepää nuoren Lene Cecilia Sparrokin upeassa roolityössä, hiljaisessa voimassa. Historian lisäksi Saamelaisveri näyttää mitä tapahtuu hyväksyntää kaipaavalle nuorelle, jos hän törmää vain nöyryytyksiin.

 

* * * * *

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset