fbpx
Kaupunkiuutiset

Kulmilta kuultua: Pääsiäisperinteet näkyivät ja maistuivat päiväkahveilla - Myös virpomisperinne on yhä voimissaan

Kahvijonossa Marja-Liisa Lindgren (edessä oik.), Martti Alanen, Heikki Notko, Sirkka-Liisa Virtanen sekä Aili Virkki. Kuva: Ulla Harju Kuva: Ulla Harju
Kahvijonossa Marja-Liisa Lindgren (edessä oik.), Martti Alanen, Heikki Notko, Sirkka-Liisa Virtanen sekä Aili Virkki. Kuva: Ulla Harju Kuva: Ulla Harju

Pääsiäinen on täynnä perinteitä, mutta mistä nämä kaikki perinteet juontavat juurensa? Siihen saatiin vastauksia tikkutiistaina pääsiäisen päiväkahveilla, kun Hämeenlinnan Upseerikerholla tarjoiltiin niin pappilan hätävaraa kuin kananmuniakin.

– Olemme eri tilaisuuksissa ja tapahtumissa tuoneet esille entisajan vuotuisjuhlien viettotapoja. Nyt vuotuisjuhlista esille pääsi pääsiäinen, kyläkoordinaattori Johanna Henttinen Leader-ryhmä Linnaseutu ry:stä kertoo.

Päiväkahvien aikana kuultiin, miten pääsiäisen perinteet ovat muodostuneet ja miten ne ovat siirtyneet osaksi juhlapyhien viettoa. Marja-Liisa Lindgrenin pöytäseurue intoutuikin muistelemaan omaa pääsiäistään.

– Meillä kotona tarjottiin pääsiäisenä täytekakkua ja mämmiä. Myös isän sipulilla ja kahvinporoilla värjäämät ja keittämät kananmunat olivat aina mukana pääsiäisessä, Marja-Liisa Lindgren muistelee.

Eevi (vas.) ja Veera kävivät virpomassa Hämeenlinnan Hirsimäessä. Kuva: Jaakko Virtanen

Pääsiäisnoitia liikkeellä palmusunnuntaina

Vanhaa perinnettä noudattaen tämänkin vuoden palmusunnuntaina oli liikkeellä useita pääsiäisnoitia.

Vuosikymmeniä sitten virpominen oli Karjalassa suosittua lasten keskuudessa. Perimätiedon mukaan virpojille annettiin palkkioksi ihan oikea kananmuna. Nykyisin virpoja saa koriinsa suklaamunan, karamellia tai lantin.

Hämeenlinnalaiset Eevi ja Veera olivat Hirsimäessä liikkeellä asianmukaisesti varustautuneina. Sen olivat huomanneet myös virpomisvitsojen saajat, sillä virpojien korissa näytti olevan runsaasti herkkuja.

 

Kuvassa vasemmalta Jussi Järvinen, Marja-Riitta Lindén ja Kaijaleena Laine Peuhut ry:stä sekä Marika Paasikoski-Junninen.

Peuhut lahjoitti Iceheartsille

Peuhut ry on 15 naisen muodostama yhdistys, joka antaa vuosittain avustuksia Hämeenlinnan ja ympäristön erilaisiin, tukea tarvitseviin kohteisiin. Maaliskuussa Peuhut järjesti teatterimatkan Tampereelle tukeakseen retkestä saaduilla varoilla kaupunkiin perustettua Icehearts-ryhmää.

Iceheartsissa kasvattaja vie ryhmää eteenpäin 12 vuoden ajan. Hämeenlinnassa on tällä hetkellä 7-vuotiaitten koululaisten ryhmä, jonka kasvattajana toimii Jussi Järvinen. Syksyllä kootaan esikouluikäisistä toinen ryhmä, jota luotsaa Veli-Matti Haataja.

Peuhujen lahjoituksen suuruus oli 1600 euroa ja se käytetään Hämeenlinnan Iceheartsin erilaisiin harrastusvälineisiin ja projekteihin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset