fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen Paavo Orre on kerännyt 40 vuoden aikana satoja uuninluukkuja – Osa kokoelmasta päätyi syksyllä Karkkilan ruukkimuseoon

Uuninluukkuja on löytynyt muun muassa kaatopaikoilta ja purkutyömailta. Kokoelman vanhimmat kappaleet ovat 1800-luvun lopulta.
Paavo ja Leena Orren autotalli on täynnä valurautaisia uuninluukkuja. "Autotalli on Paavon ja uuninluukkujen valtakuntaa", Leena Orre valaisee. Kuva: Riikka Helenius
Paavo ja Leena Orren autotalli on täynnä valurautaisia uuninluukkuja. "Autotalli on Paavon ja uuninluukkujen valtakuntaa", Leena Orre valaisee. Kuva: Riikka Helenius

Hämeenlinnalainen Paavo Orre on kerännyt valurautaisia uuninluukkuja nelisenkymmentä vuotta. Kipinä keräilyharrastukseen syntyi aikanaan rakennusprojektin ja kaatopaikkareissun yhteydessä.

– Rakensin omakotitaloa ja tontillamme oli vanha, purkuun menevä talo, jossa oli muurattu hella ja leivinuuni. Leivinuunissa oli kauniskuvioiset Högforsin luukut, jotka otin talteen ja entisöin. Myöhemmin vein rakennusjätettä kaatopaikalle ja huomasin kasan muuratun pystyuunin luukkuja, jotka päätin korjata talteen, Orre muistelee.

– Tiesin, etten tarvitse kaikkia luukkuja, mutta mielessäni heräsi ajatus, että tuon ajan suomalaisten valimoiden ja kotitalouksien kulttuuri täytyy saada talteen. Lapsuudenkodissani oli puu-uuni, mutta menneinä vuosikymmeninä oli vaihe, jolloin puulämmityksestä luovuttiin ja uuneja ja helloja hävitettiin.

Koristekuvioinnit kiehtovat

Orre kertoo hankkineensa uuninluukkuja purkutalojen lisäksi myös sukulaisreissuilta Parkanon ja Kihniön seudulta, romuliikkeistä ja lehti-ilmoituksilla.

– Olen kerännyt Högforsin, Porin ja Salon valimon luukkuja. Minulla on myös pienempien valimoiden, kuten Leinovalun luukkuja, mies esittelee.

– Suomessa on valmistettu noin 500 erilaista uuninluukkumallia, Orre tietää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Paavo Orre säilyttää edelleen itsellään kappaleet kokoelmansa helmistä, vaikka noin 80 uuninluukkua matkasi Karkkilan ruukkimuseon kokoelmiin. Kuva: Riikka Helenius
Paavo Orre säilyttää edelleen itsellään kappaleet kokoelmansa helmistä, vaikka noin 80 uuninluukkua matkasi Karkkilan ruukkimuseon kokoelmiin. Kuva: Riikka Helenius

Keräilijän suosikkeja ovat koristeellisesti kuvioidut valurautaluukut.

– Minua viehättää luukkujen koristekuviointi ja käsityötaito. Kokoelmani hienoimpia luukkuja ovat itsenäisyyden alkuaikoihin ja 1918 sisällissodan aikoihin ajoittavat leijona- ja havunoksakuvioiset luukut, Orre esittelee.

Osa ruukkimuseon kokoelmiin

Vanhimmat Orren keräämät uuninluukut ovat 1800-luvun lopulta. Kaikkiaan luukkuja on satoja, osa Orren kunnostamia, hiekkapuhallettuja ja pintakäsiteltyjä, osa kunnostamattomia.

Noin 80 Orren keräämää uuninluukkua matkasi loppusyksystä Karkkilan ruukkimuseo Senkan kokoelmiin.

– Orren keräämät uuninluukut ovat hyvä lisä kokoelmiimme. Kokoelmamme karttuivat malleilla, joita ei ollut kokoelmissamme entuudestaan, museoamanuenssi Janne Viitala kertoo.

– Karkkilan ruukkimuseo Senkka on valimoteollisuuden historian erikoismuseo ja tarkoituksenamme on esitellä Paavo Orren keräämiä uuninluukkuja vaihtuvassa näyttelyssä ensi vuonna, Viitala lisää.

Olohuoneeseen ei kokoelmalla asiaa

Uuninluukut täyttävät edelleen Orren autotallin ja varastoksi vuokratun vanhan navetan.

– Minäkin olen alkanut nähdä uuninluukkujen kauneuden Paavon keräilyharrastuksen myötä. Autotalli on Paavon ja uuninluukkujen valtakuntaa, mutta olohuoneeseen luukkuja ei saa kuitenkaan tuoda, puoliso Leena Orre tuumaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset