Kaupunkiuutiset

Pahan kukat kuvaa Itä-Helsingin levottomuuksia

– Tuntuu kivalta, vaikka tunteeni onkin pelonsekaiset, räppäri JonJuno” Korhonen toteaa ensimmäisestä roolistaan Antti J. Jokisen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa Pahan Kukat.

Rooli ei ole pieni, sillä Juno esittää toista pääroolia Itä-Helsinkiin sijoittuvassa rosoisessa lähiötarinassa, joka lopulta päättyy väkivaltaisuuksiin ja mellakoihin.

– Äiti sanoi, että älä ajattele sitä, jätä se Antille, Juno toteaa ohjaajasta.

Elokuva on ehtinyt voittaa jo parhaan ohjauksen Sanghain kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

– Siellä oli mieletön tunnelma. Palkintogaala tavoitti kaikkiaan 350 miljoonaa katsojaa.

Junon hahmo on yhteiskunnasta syrjäytynyt uusioperheessä asuva nuori aikuinen.

– Koska en ole käynyt armeijaa, tää oli vähän mun intti. Oikea elämä on vielä karumpaa, sillä ihminen voidaan ampua kymmenen euron velasta.

Koska Junon hahmo pakoilee poliisia, on pakko kysyä hänen suhdettaan poliisiin.

– Tämä olisi hirveä paikka ilman poliisia, mutta toivoisin resursseja käytettävän muuhun kuin siihen polttaako joku kannabista.

Juno kertoo saaneensa itse viime vuonna tuomion kannabiksen kasvatuksesta, sillä hänellä oli joitakin ruukkuja kotona.

Hämeenlinna ja erityisesti Hauho ovat Junolle tuttuja paikkoja, sillä vuosina 2004–2005 hän opiskeli koulutuskeskus Tavastiassa suurtalouskokiksi.

– En saanut Helsingistä opiskelupaikkaa, joten soitin tädille tänne, että auta.

Opinnot jäivät kuitenkin vuoden jälkeen, sillä Juno muutti takaisin Helsinkiin ja ryhtyi tekemään musiikkia.

– Hämeenlinnasta jäi mieleen, että ihmiset puhuvat jotenkin hiukan murretta.

Hauhon kirkonkylässä urheilukentän lähellä sijaitsevassa mummulassa Juno on viettänyt runsaasti kesiään.

– Ehdoton juhannuspaikkani on Vitsiälän tanssilava. Raahaan sinne aina frendejä Helsingistä. Lempipaikkani on kirkonkylän vanha raitti. Siellä on rauhallinen fiilis, Juno kertoo.

Nykyisin Juno asuu Pasilassa aivan Ylen vieressä. Ensi perjantai on hänelle merkittävä päivä, sillä elokuvan ensi-illan lisäksi häneltä ilmestyy single.

– Kun palasin vuonna 2012 Suomeen, oli Göteborgin mellakat. Tajusin, että täällä on yksi syrjäytynyt sukupolvi ja toinen on tulossa, ohjaaja Antti J. Jokinen kertoo.

Tästä sai alkunsa elokuvan käsikirjoitus, sillä Jokisen mukaan lähiöistä on hankala päästä pois.

– Ihmisillä on erilaiset lähtökohdat ja tässä kuvaan sitä yhden perheen kautta. Ihminen voi tehdä virheitä, mutta aina siihen on jotkut syyt.

Näyttelijät Jokinen valitsi suoraan kouluista ja lähiöistä, osa heistä on Suomen eturivin räppäreitä. Vain muutamalla näyttelijällä on aiempaa kokemusta. Pahan Kukat kuvattiin autenttisilla paikoilla Itä-Helsingissä. Mitään tiloja ei lavastettu, vaan käytettiin ihmisten koteja sellaisina kuin ne ovat.

– Koska elokuva on rankka ja radikaali, en halunnut nimetä sitä tiettyyn lähiöön.

Yhteiskunnallisuus on vahvasti läsnä ja käsikirjoituksen pohjana oli sata haastattelua, sekä näyttelijöiden ja heidän tuttujensa tarinoita. Kaikki mitä tapahtuu elokuvassa, on tapahtunut Suomessa.

– Ennen kaikkea odotan ensi-illan jälkeen yhteiskunnallista keskustelua. Muualla Euroopassa nuoret työllistyvät ja opiskelevat, Suomessa tilanne vain pahenee, Antti J. Jokinen lisää.

Elokuvan rohkeimman roolin tekee Teatterikorkeakoulun viidennen vuoden opiskelija Diana Tenkorang, joka esittää Almaa, Junon tyttöystävää.

– Se oli eriskummallinen tilanne, mutta onneksi se oli tehty turvalliseksi, Oulusta kotoisin oleva Diana kertoo.

Junon elämässä Alma on lohtu ja mahdollisuus. Riihimäen teatterissa viime keväänä näytelleelle Dianalle Pahan Kukat on ensimmäinen pitkä elokuva.

– Elokuvaa kuvattiin viime syksynä. Opin kuvauksissa hyvin paljon. Käsittämätöntä, miten elokuva osuu tähän aikaan, Diana jatkaa.

Pahan Kukat -elokuvan ensi-ilta Hämeenlinnassa 30.9.2016.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset