Kaupunkiuutiset

Pahviset tunnuslukukortit poistuvat vuonna 2018

Nordea julkaisi tämän vuoden maaliskuussa tunnuslukulaitteen, jonka asiakas voi tilata verkkopankissa, soittamalla asiakaspalveluun tai käymällä pankin konttorissa. Laitetta tarvitaan, koska pahviset kortit ja niiden yliviivattavat tunnusluvut poistuvat Nordeassa käytöstä ensi vuoden aikana. Tunnuslukulaite on vaihtoehto niille asiakkaille, jotka eivät pysty ottamaan käyttöönsä tunnuslukusovellusta esimerkiksi älypuhelimen puuttumisen takia.

Uusiin tunnistautumistapoihin siirtymisen taustalla on useampi koko Eurooppaa koskeva lakimuutos, jotka muun muassa yhtenäistävät sähköistä tunnistautumista. Muutosten myötä kaikkien Suomen pankkien on siirtymäajan puitteissa luovuttava tunnuslukukorttien käytöstä. Lakimuutoksen mukaan uusien tunnistautumisvälineiden tulee olla sellaisia, ettei niitä voida kopioida.

– Nordea luopuu tunnuslukukorteista vuoden 2018 aikana, mutta mitään tarkkaa päivämäärää ei muutokselle ole vielä asetettu, tiedottaja Marko Mettenranta Nordeasta kertoo.

– Seuraamme tilannetta, kuinka asiakkaat ottavat laitteen vastaan ja kuuntelemme heidän palauteitaan. Muutos tulee koskemaan ajan myötä kaikkia alan toimijoita ja me olemme ensimmäisten joukossa tuomassa tätä uutta tekniikkaa käyttöön.

Paperinen tunnuslukukortti on altis kopioinnille ja tunnusluvut ovat siinä aina näkyvillä. Tunnuslukulaitteessa luvut puolestaan ovat henkilökohtaisen PIN-koodin takana suojassa. Laite antaa eri luvun eri toimenpiteitä, kuten laskujen hyväksymistä ja verkkopankkiin kirjautumista varten. Jos esimerkiksi laskua hyväksyttäessä ulkopuolinen näkisi tunnusluvun, ei kyseisellä luvulla pääsisi kirjautumaan vaikkapa verkkopankkiin.

Lukija on ohut ja luottokortin kokoinen, joten se mahtuu kätevästi vaikka lompakkoon. Suurimmat erot tunnuslukukorttiin ovat PIN-koodi sekä toiminnasta kertovat painikkeet. Laitteen palvelukohtaiset käyttöohjeet ovat aina näkyvillä sivuilla, joilla laitetta käytetään.

– Tällä hetkellä Nordean asiakkailla on käytössään noin 750 000 mobiilisovellusta ja tunnuslukulaitteita on tilattu reilut 100 000, Mettenranta sanoo.

– Jotkut haluavat käyttää myös näitä eri vaihtoehtoja rinnakkain. Olemme saaneet lukulaitteesta paljon hyvää palautetta, mutta kyllä uudet palvelut herättävät aina muutoskohdassa myös ihmettelyä asiakkaista. Sehän on vain ymmärrettävää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset