fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Kaiken ei aina tarvi mennä niin kuin Strömsössä

Outi Bottas. Kuva: Kari Bottas. Kuva: Kari Bottas

Kesäkuun vaihteessa ilma täyttyi valmistumisen riemusta, monissa kodeissa juhlittiin niin peruskoulun päättymistä, ammattiin valmistumista kuin valkolakin saamista.

Erityisen lämpimin ajatuksin ajattelen niitä koululaisia ja opiskelijoita, joiden koulu- ja opiskelupolulla on ollut vaikeuksia ja monenlaisia huolia, mutta jotka niistäkin huolimatta ovat jaksaneet tsempata.

He ovat todellisia sankareita ja voivat syystäkin olla ylpeitä itsestään.

Tällä viikolla monissa perheissä jännitetään, mihin opinahjoon peruskoulunsa päättänyt nuori seuraavaksi suuntaa. Yhteishaun tulokset tulevat nimittäin torstaina.

Kaikille opiskelupaikka taataan, siitä ei tarvitse perheissä olla huolissaan. Jännitettävää nuorella itsellään silti riittää.

Pääseekö hän ensisijaiseen hakutoiveeseensa, on se sitten mieluisin lukio tai tietyn alan ammatillinen perustutkinto?

16- vuotiaana moni on aivan ymmärrettävästi tuskaillut epävarmana omista valinnoistaan. Onhan se hurjan nuori ikä tehdä valintoja.

Onneksi maailma ei kaadu vääränlaisiksi osoittautuviin valintoihin, siitä oppilaitoksissa pidetään huolta. Sitä paitsi viides hakutoive voikin osoittautua unelma-alaksi.

Korkeakoulujen valinnat ovat vielä osittain meneillään. Osa tulee riemuitsemaan opiskelupaikasta, osa pettymään.

Siihenkään maailma ei onneksi kaadu, vaikka sillä hetkellä siltä tuntuukin. Monet tuoreista ylioppilaista ovat päättäneet pitää tässä vaiheessa joka tapauksessa välivuoden, tehdä töitä ja pohtia mitä oikeasti haluavat opiskella. Sekin on hyvä vaihtoehto.

Yhteiskunta ja nuori itsekin usein kasaa itselleen helposti paineita. Heti täytyisi saada mieluinen opiskelupaikka, valmistua vauhdilla, siirtyä työelämään ja edetä uralla.

Stop! Ei ole kiire mihinkään, nuoruutta ja unelmia täytyy myös elää. Itseä kiinnostava opiskelupaikka avautuu kyllä jossakin vaiheessa.

Välivuosi työelämässä tai maailmalla voi avata uusia ovia, erilaisia näkökulmia tai kiinnostuksen kohteita, kullanarvoista työkokemusta tai tärkeitä verkostoja.

Opiskeluun on monenlaisia väyliä ja polkuja, jotkut suorempia jotkut vähän mutkittelevampia. Kaikki yhtä hyviä.

Toivotan kaikille oikein leppoisaa kesää!

Kirjoittaja on valtuutettu (vihr.), Hämeenlinna

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset