Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Asenne on varsin vahva vaikutin

Anne Laatikainen Kuva: AP Sarjanto
Anne Laatikainen Kuva: AP Sarjanto

Keskeneräisillä asioilla on tapana pyöriä ajatuksissa, kunnes niihin löytyy ratkaisu. Ihmisen mieli on siitä myös kummallinen, että se todella pyrkii ratkomaan asioita, vaikka itse ei sitä tietoisesti pyrkisi tekemäänkään. Toki totaalinen ajattelemattomuus ei synnytä mitään. Parhaat ideat syntyvät otollisessa tilassa, kun on rentoutunut ja paineeton sekä pystyy kuuntelemaan muita, vaikka oma näkökulma olisikin erilainen. Tämän päivän maailma on monimuotoinen eikä asioiden ratkaisutkaan ole yksinkertaisia.

Viime aikoina omassa päässä on pyörinyt monia keskeneräisiä kaupunkipolitiikan aiheita. Alkanut kevät tulee olemaan jossain määrin ”kiihkeä” poliittisen päätöksenteon osalta. Pähkäilylle ja perehtymiselle pitääkin antautua kun on lähtenyt tähän leikkiin mukaan. Kuten jo aikaisemmin totesin, päätökset ovat harvoin mustavalkoisia. Päätöksillä on aina seuraukset, jotka päättäjän pitää ymmärtää ja pystyä perustelemaan, niin itselleen kuin myös kaupunkilaisille.

Herkällä korvalla on siis kuunneltava monia tahoja: asiantuntijoita, virkamiehiä, toisia päättäjiä ja kaupunkilaisia. Tulevaisuutta ei pysty näkemään sadan prosentin varmuudella, mutta jos luottamus parempiin aikoihin katoaa, ei se ainakaan edistä paremman tulevaisuuden toteutumista. Me tarvitsemme tulevaisuususkoa ja luottamusta siitä, että pärjäämme. Asenne on varsin vahva vaikutin. Tästä meillä erinomaisia esimerkkejä urheilun maailmasta.

Populistista politikointia on toisten mielipiteiden aliarviointi. Varsinkin virkamiesten ja asiantuntijoiden arvostelu nähdään oikeutena ja selvitykset, joiden lopputulos ei vastaa omaa näkökantaa on ”tietysti” tehty selvityksen tilaajan ennalta pyytämällä lopputulemalla.

Poliittisessa päätöksenteossa vaikuttimena ovat usein päättäjän omat henkilökohtaiset poliittiset päämäärät, jotka eivät ole välttämättä asian kannalta hyvä asia. Myös epämieluisan ja vaikean päätöksen kohdalla päättäjien uhkailu seuraavien vaalien kannatuksen laskusta voi vaikuttaa päättäjän haluun tehdä vaikeaa ja kokonaiskuvan kannalta parasta päätöstä. Joskus näitäkin päätöksiä pitää ja joutuu jokainen päättäjä kuitenkin tekemään.

Demokraattisesti valittujen päättäjien on uskallettava kantaa vastuunsa ja pystyttävä tekemään monenlaisia päätöksiä. Kuntien taloudellinen tilanne kautta maan on todella tiukka ja päättämättömyys tai päätösten peruminen ei ainakaan tilannetta paranna. Päätöksenteossa ei voi toimia kuten tuossa otsikkoni muistuttamassa lastenleikissä. Vaarinhousut vaihtoehto jättää tilanteen avoimeksi ja sen valinnut juoksee vastuutaan karkuun. Näin ei toimi vastuullinen päättäjä.

Toivottavasti uskallamme tehdä Hämeenlinnassa tänä keväänä kestäviä ja hyviä päätöksiä. Sellaisia, jotka edistävät kaupungin vetovoimaa ja pitävät Hämeenlinnan houkuttelevana ja viihtyisänä asumiskaupunkina. Hämeenlinnan pitää pystyä kilpailemaan houkuttelevana vaihtoehtona uusille asukkaille isojen kaupunkien esikaupunkialueiden kanssa. Se on Hämeenlinnalle kohtalonkysymys.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (sd.)

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset