Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Korona pelasti meidät

Teppo Turja Kuva: Muu
Teppo Turja

Vanha multimiljonääri puhui vaurastumisensa vuosina usein epäjatkuvuustilanteista ja niihin iskemisestä. Moni muukin on huomannut, että kriiseihin sisältyy aina erityinen mahdollisuus, tai että ongelmaan on usein sisään leivottuna ratkaisu. Tähän uskon minäkin.

Koronan synnyttämässä epäjatkuvuustilanteessa tarjoutuu niin halutessamme tilaisuus tervehdyttää julkisen talouden kustannusrakenteita. Elintaso ja hyvinvointi, josta nautimme vielä helmikuussa, osoittautui kertaheitolla hiekalle rakennetuksi; ympäristöä riistäväksi ja kilpavelkaantumisella puhalletuksi kuplaksi. Vallanpitäjä, joka on ollut valmis uhkapelaamaan yhteisillä varoilla, joutuu katsomaan totuutta uusin silmin. Vailla realismia olevat hankkeet saadaan kuopata. On lopulta laskettava tarkasti, mitä palveluja yhteiskunta kykenee tuottamaan.

Jos hyvin käy, tilanne heijastuu myös arvoissamme. Ehkä löydämme omaan elämäämme mielekkyyden muusta kuin kuluttamisesta ja pinnallisista nautinnoista. Vaikkapa jostakin ihan pienestä ja ilmaisesta. Jostakin, jonka olemme tähän asti ohittaneet itsestään selvänä. On lopulta pakko kysyä, mitä ja paljonko oikeasti tarvitsen.

Muuttuneessa tilanteessa työ on entistäkin tärkeämpi osa ihmisen merkityksellistä elämää. Siksi työ pitää jakaa pienempiin osiin työaikaa lyhentämällä niin, jotta sitä riittäisi kaikille. Väistämättä se näkyy myös tilipussissa. Jokaisen on tyydyttävä vähempään — etenkin heidän, joilla on eniten. Työttömyyden miljardikustannuksista on päästävä, tuet on tehtävä vastikkeellisiksi. Puheet saavutetuista eduista huomataan huonoksi huumoriksi.

Hämeenlinnassa meidän on huolehdittava voimavarojen riittämisestä välttämättömiin peruspalveluihin. Se edellyttää, että suhtaudumme vastuullisesti jokaiseen euroon, jonka verotuloina keräämme. Vastuullista ei ole edistää kymmenien miljoonien investointeja, joiden voidaan osoittaa tuottavan ainoastaan lisää rahoitus- ja käyttökustannuksia. Hankkeita ei tee mielekkäiksi se, että niitä nimitetään elinvoimainvestoinneiksi. Luotettavat laskelmat näiden unelmien jänteikkäästäkin tuottavuudesta loistavat poissaolollaan.

Kaikkine tuskineenkin koronan voi katsoa tulleen kuin tilauksesta. Sillä on mahdollisuus opettaa meidät elämään todellisen kantokykymme rajoissa.

Vielä vuosi pitää sietää. Tällä hetkellä kaikkea valtaa käyttää äänistä 53,6 prosenttia kerännyt niukka enemmistö. Lähes joka toisen hämeenlinnalaisen tahto ei nyt toteudu päätöksenteossa. Seuraukset näkyvät tilinpäätöksissä kasvavina alijääminä. Ensi keväänä valittavat uudet päättäjät joutuvat perkaamaan viime vuosien virheitä. Seuraavalle kaupunginvaltuustolle ja -hallitukselle on kasattu hirvittävä perintö. Pelkästään peruspalveluista huolehtiminen tulee vaatimaan kipeitä ratkaisuja ja veroasteen kiristämistä osaprosentteja enemmän.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

2.12.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

4.12.2020