fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Koulujen opiskeluhuolto on paljon vartijana – Tuetaan nuoriamme ajoissa

Outi Bottas Kuva: Kari Bottas
Outi Bottas. Kirjoittaja on valtuutettu (vihr.), Hämeenlinna. Kuva: Kari Bottas

Palstan nimi on erittäin osuva. Hämeenlinnassa on osallistuvaa ja äänekästäkin keskustelua eli porinaa ja se on tärkeää.

Teemat vaihtuvat, keskustelut kestävät aikansa ja hiipuvat, kunnes joku jostakin syystä nousee taas uudestaan keskipisteeseen.

Menneellä viikolla pohdittiin, tuleeko torille jääkenttää, selvitetäänkö koulujen palveluverkkoa taas tai siirretäänkö terveysasemat Viipurintielle. Näistä ovat lautakunnat jo sanansa sanoneet.

Kristallipallosta ei tätä kirjoittaessa vielä näy, mistä keskustellaan tällä viikolla, jospa valokeilaan nousee koulumaailma.

Opiskelijoilla tuen tarvetta

Ensiviikolla 5.10. vietetään nimittäin opettajien päivää. Olen itsekin opettaja ja koulun arki niin peruskoulussa, vapaassa sivistystyössä kun ammatillisella toisella asteella on tullut tutuksi.

Perustehtävien lisäksi yhä tärkeämmäksi on tullut yhteistyö niin huoltajien kuin oppilas- ja opiskeluhuoltohenkilöstön kanssa.

Yhä useammalla hämeenlinnalaisella oppilaalla ja opiskelijalla on erilaista tuen tarvetta, vaikeuksia oppimisessa, keskittymisessä tai omassa elämässä on palaset levällään.

Monet kokevat yksinäisyyttä tai ahdistusta, erilaiset mielenterveyden ongelmat ja pahoinvointi ovat lisääntyneet.

Opiskeluhuolto paljon vartijana

Koulujen opiskeluhuolto onkin paljon vartijana. Yhteisöllisyyttä pyritään edistämään erilaisilla aktiviteeteilla ja toiminnoilla. Kaikkien kohdalla se ei riitä vaan tarvitaan olkapäätä ja asiantuntevia korvia.

Matalalla kynnyksellä täytyy kouluissa päästä puhumaan mieltä painavista asioista ennen kuin niistä kasvaa lumipalloja.

Hämeenlinna alle valtakunnan tason

Meillä Hämeenlinnassa tämä ei nyt vaan toimi. Meillä on valtakunnan tasoon verrattuna huomattavan vähän sekä koulukuraattoreita että koulupsykologeja.

Apua joutuu odottamaan pitkään ja silloin tilanteet mutkistuvat, senhän me tiedämme. Nyt on korkea aika lisätä niin koulukuraattorien kuin psykologien määrää ja jumpata sujuvat opetus- ja sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteistyön muodot kuntoon.

Apua pitäisi saada ajoissa

Valtuusto työstää parhaillaan strategiaa, saattaa kuulostaa puisevilta, mutta eihän se sitä ole. Sen tehtävänä on toimia päätöksenteon ohjenuorana siihen, mitä tavoitellaan.

Tavoitellaan hyvinvoivempia lapsia ja nuoria tukemalla heitä silloin, kun he apua tarvitsevat.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset