fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Koulut ovat tärkeitä pitäjien elinvoimalle – Kattava kouluverkosto on sijoitus tulevaisuuteen

Veli-Antti Silpola. Kirjoittaja on valtuutettu (kok.), Hämeenlinna.

Vähän aika sitten julkaistun erikoistutkija Olli Lehtosen tutkimus kertoo meille päättäjille selkeän viestin siitä kuinka tärkeitä kyläkoulut ovat pitäjien elinvoimalle. Lehtosen tutkimuksessa osoitettiin hyvin selvästi kylien asukaslukujen romahdus sen jälkeen, kun sieltä on poistettu koulu.

Lähiaikojen ikäviä esimerkkejä tällaisista tapahtumaketjuista on meillä täällä Hämeessä esimerkiksi Heinolan Lusista ja Kärkölän kirkonkylältä. Moni meistä muistaa varmasti myös ne ajat, kun pienimpiä kyläkouluja lakkautettiin Hämeenlinnan alueella erittäin voimakkaasti.

Koulumatkat huomioon

Maaseudun rakenne on muuttunut ajan saatossa paljon, mikä on ollut yksi merkittävä syy kyläkoulujen alasajoon. Meidän tulee kuitenkin muistaa, että mitä harvempi verkosto on, sitä pidemmiksi koulumatkat käyvät.

On yksinkertainen selvyys, että koulumatkat eivät saa viedä nuoren koululaisen ajasta liian paljoa aikaa. Koululaiskyytien nopeus ei tuskin tule tästä enää nopeutumaan.

Kylien elinvoimatekijä

Onkin siis erittäin tärkeää, että me Hämeenlinnassa huolehdimme riittävän kattavasta kouluverkosta. Säilyvyys on taattava niin Alvettulan kyläkoulusta aina Lammin lukioon asti.

Ja jos oppilasmäärät tuntuvat laskevan niin ei heitetä kirvestä kaivoon. Tällöin meidän tulee miettiä, miten tämä suunta käännetään nousevaksi ja sitten toimia tämän suunnan muuttamisen hyväksi.

Hämeenlinnalla on juuri nyt tarjota nykyisille ja myös sen uusille asukkaille erittäin hienoja ja monipuolisia elinympäristöjä. Älkäämme turhaan kaventako näitä vaihtoehtoja lakkauttamalla mahtavia koulujamme. Pidetään siis yllä elinvoimaa, ympäri koko Hämeenlinnaa!

Satsausta tulevaisuuteen

Ja tuossa yksi ilta, kun seurasin televisiota niin ministeri Ohisalo puhui, että vihreiden ja kestävien ratkaisujen eteen he ovat valmiit ottamaan velkaa lähes täysin ilman mitään rajoja. Hän painotti, että nämä asiat pitää nähdä sijoituksina tulevaisuuteen.

Tämän ajatusmallin voi oikein helposti kääntää tähän koulukeskusteluunkin. Kouluverkostomme ja -järjestelmämme voidaan myös nähdä juuri tällaisena sijoituksena tulevaisuuteen. Ja sijoituksena tämä on varmasti paljon maltillisempi sekä kannattavampi asia kuin pikaiset ilmastovouhotukseen sijoitetut suuret velkaeurot.

Suomalaisen laadukkaan koulutuksen voimme varmasti taata, jos vain haluamme. Ilmastoasiat kun taas eivät ole yksin meidän käsissämme. Kohdennetaan siis enemmän euroja ja etenkin velkaeuroja niihin asioihin, joihin itse voimme enemmän vaikuttaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset