fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Lasten ja nuorten hätään vastaamisella on kiire

Ehab Abouessa. Kirjoittaja on valtuutettu (sd.), Hämeenlinna.

Sivistys ja hyvinvointilautakunnan jäsenenä sain Hakkalan yläasteen ja Lammin lukion vanhempainyhdistykseltä huolestuttavan viestin, jossa nostettu esiin, että lapset ja nuoret tarvitsevat entistä enemmän psykiatrista hoitoa.

Vuosina 2015–2020 nuorisopsykiatrian osastohoidon tarve on kaksinkertaistunut ja itsetuhoisuuden vuoksi osastolla hoidettujen määrä on noussut 103 prosenttia.

Sairaaloiden tilat ja resurssit eivät meinaa riittää kasvaneeseen tarpeeseen. Koronaepidemia on pahentunut tilannetta ja tuen tarve tulee lisääntymään lähivuosina entisestään.

Turun mallista hyviä tuloksia

Viestissä tuli myös esille ratkaisuehdotuksena Turun kaupungin toimintamalli, joka on tuottanut hyviä tuloksia.

Turun kaupunki on suhtautunut asiaan vakavasti ja päättänyt ostaa sairaanhoitopiiriltä kymmenen psykiatrisen sairaanhoitajan työpanoksen. Hoitajat työskentelevät kouluissa. Järjestelyllä on saatu merkittäviä tuloksia aikaan ja lähetemäärät erikoissairaanhoitoon ovat laskeneet.

Hämeenlinna ryhtynyt jo toimiin

Hämeenlinnan kaupunki on jo ryhtynyt toimiin lasten ja nuorten mielenterveyden edistämiseksi.

Hämeenlinnan kaupungissa on ryhdytty moniin lasten ja nuorten mielenterveyttä edistäviin toimiin henkilöstön osaamisen ja toimintamallien kehittämiseksi.

SDP:n valtuustoryhmä jätti aloitteen 8.2.2021 psykiatristen sairaanhoitajien lisäämisestä kouluihin. Kaupungissa on aloitettu lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman monialainen valmistelu.

Suunnitelma tuodaan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi keväällä 2022, mutta omasta mielestäni tämän suunnitelman soveltaminen ei itsestään riitä, koska asia vaatii yhteistyön lisäämistä monelta osapuolelta (koulut, perheet ja psykiatriset terveydenhoitajat) ja myös tulevan hyvinvointialueen kanssa.

Huoli on kaikkien yhteinen

Perheillä ja kouluilla eli opettajilla on keskeinen rooli lasten ja nuorten hoidon tarpeen tunnistamisessa ja tukemisessa.

Mielestäni kolmas sektori (järjestöt) ja seurakunnat voisivat olla hyvin avuksi myös tässä tilanteessa.

Viestini perheille on tämä: Älkää jättäkö lapsianne yksin, vaan olkaa heille hyvin ystävinä ja tukena.

Viestini meille päättäjille: Ei jätetä perheitä yksin, vaan annetaan heille kaikki tuki.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset