fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Mahtava maaseutu on Hämeenlinnan kehittämisvaltti

Teppo Turja
Teppo Turja Kuva: Muu

Hämeenlinna sijoittuu kaupunkien välisessä vertailussa kärkipaikoille kesämökkien lukumäärässä.

Asemaa selittää helsinkiläisten perinteisesti suosimien Hauhon, Kalvolan, Lammin, Rengon ja Tuuloksen liittäminen osaksi kaupunkia. Jos liitokseen olisi saatu myös Hattula ja Janakkala, saattaisimme hyvinkin nyt pitää hallussa yli kymmenellä tuhannella mökillä aivan kärkipaikkaa.

Kanta-Hämeellä on vahvuutena läheisyytensä lisäksi myös upea luonto runsaine vesistöineen. Tuhannesti kehuttujen nähtävyyksien, veneilyreittien ja yhä kehittyvän Evon kansallispuiston lisäksi kulttuurimaisemat kylineen ovat Hämeenlinnan varsinainen aarreaitta. Niiden viehätys ei perustu yksittäisiin helmiin vaan aitoon, lämpimään kokonaisvaikutelmaan, joka kestää kulumatta vuodesta toiseen.

Kyliä lasketaan Hämeenlinnassa olevan yhteensä huikeasti 65.

Jos kaikkien kiertäminen yhden lähiloman aikana vaikuttaa isolta urakalta, näistä idyllisistä esimerkeistä kannattaa aloittaa: Hauholla Alvettula, Wanha Raitti, Sotjala, Vihavuosi ja Torvoila, Rengossa kirkonkylä eli Muurila, Ahoinen, Kaloinen ja Kuittila, Kalvolassa Iittalan Keikkala, Lasimäki, Kutila, Taljala ja Rimmilä, Lammilla Kataloinen, Sankola, Vilkkilä ja Lieso sekä Tuuloksessa Sairiala ja Juttila.

Kriisiytyneen talouden vuoksi huoletonkaan velanottaja ei enää kehtaa ajaa tuottavuudeltaan epätoivoisia betoni-investointeja.

Samaan aikaan väitteet lapsiperheiden virtaamisesta ydinkeskustaan ovat vaimenneet. Mökkikaupan rinnalla myös omakotitalokauppa on piristynyt.

Nyt havaitaan selviä viitteitä akanvirrasta: monet haluavat asumaan turvallisesti puhtaaseen maalaismaisemaan tai ainakin riittävän etäälle öisestä pöhinästä.

Suositulla ostoilmoituksia julkaisevalla Tori-sivustolla kaksi kolmasosaa viimeaikaisista Hämeenlinnan seudulta etsityistä asunnoista on pientaloja, erityisesti omakotitaloja ja jopa maataloja. Kaikki tämä tietoisina siitä, että kunnallistekniikka voi olla puutteellista ja erityisimmät palvelut joudutaan usein hakemaan kilometrien päästä.

Eräs strategisia valintoja ohjaavista perustotuuksista opettaa, että olemassa olevien vahvuuksien tukeminen ja mahdollisuuksiin tarttuminen on huomattavasti tuloksellisempaa ja taloudellisempaa kuin puutteiden paikkaaminen.

Niinpä onkin todella kannatettavaa, kun Hämeenlinna aikoo nyt määrätietoisesti hyödyntää pitäjien luontaista vetovoimaa. Vapaa-ajan asuntojen rakentamista ja loma-asuntojen muuttamista vakituiseen, ympärivuotiseen käyttöön sekä rantarakentamista ollaan hallitusti helpottamassa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset