fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Luontosuhde syntyy jo lapsuudessa – Lähiluonnon tulisi olla kaikkien lasten ja nuorten helposti saavutettavissa

Outi Bottas Kuva: Kari Bottas
Outi Bottas. Kirjoittaja on valtuutettu (vihr.), Hämeenlinna. Kuva: Kari Bottas

Metsä kutsuu minua viikonloppuisin. Kaikkihan me tiedämme metsän terveysvaikutukset. Olo rauhoittuu, mieli kohenee, askel kevenee ja ajatus kulkee.

Kirjoitan tätä isänpäivän iltana ja lämmöllä muistelen omaa, jo edesmennyttä isääni. Hän herätti minussa elinikäisen innostuksen metsässä samoiluun, niin sieni- ja marjametsissä tarpomiseen kuin metsäladuilla hiihtämiseen.

Isän kanssa opin lumoutumaan Saariselän maisemissa, nykyisessä UKK kansallispuistossa Lapin luonnosta ja avarista maisemista.

Merkitys välittyy sukupolvelta toiselle

Luontosuhteeni luotiin lapsuudessa, suhde jatkuu edelleen ja voi hyvin. Tutkimuksien mukaan luontosuhteen merkitys hyvinvoinnille välittyy vanhempien ja muiden aikuisten kautta lapsille ja nuorille.

Perjantaina Helsingissä Lapsen oikeuksien foorumissa Ääni21 kuultiin videotervehdyksissä hämeenlinnalaisten eskarilaisten, koululaisten ja nuorten ajatuksia.

Heidän kertomanaan luonto ja metsät tarjoavat paljon erilaista tekemistä mutta myös vapautta, avaruutta, hiljaisuutta, rauhaa ja paikkaa hengähtää.

Luontokokemus kuuluu kaikille

Luonto on auttanut meitä ja nyt meidän täytyy auttaa luontoa, kertoi yksi. Viisaita ja pohdittuja ajatuksia.

Tärkeiden luontokokemuksien äärelle voi muutkin asian omakseen kokevat aikuiset lapsia ja nuoria ohjata. Eri taustoista tulevilla lapsilla tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet luontokokemuksiin.

Lapsuus ja nuoruus ovat tässä tärkeitä elämänvaiheita, joten varhaiskasvatus ja koulut ovat luontevia paikkoja kehittää ja toteuttaa metsäpedagogiikkaa, johon liittyy kokonaisvaltainen oppiminen luonnosta.

Lähiluonto hyvinvoinnin lähde

Viikko sitten kävelin kori kädessä lähiluontoon ja vastaan tuli tuttu eskariopettaja. Kertoi käyneensä katsastamassa valmiiksi paikkaa, johon vie ryhmänsä sienestämään. Upeaa!

Kotikaupunkimme Hämeenlinnan ehdoton valttikortti – lähiluonto, rannat ja metsät – ovat lähellä. Huolehditaan joka hetki ja kaikissa pöydissä, että ne säilyvät ja ovat helposti kaikkien, myös lasten ja nuorten helposti saavutettavissa nyt ja tulevaisuudessa.

Hyvinvointia kannattaa edistää, sillä se tulee olemaan jatkossakin meidän hommia.

Hyvää lapsen oikeuksien viikkoa!

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset