fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Olemme jo kuluttaneet tämän vuoden osamme maapallon käyttövaroista – Tuleeko ihminen todella ennen luontoa?

Veera Jussila. Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (vihr.) Hämeenlinnasta.

Viime valtuuston keskustelussa nousi esiin erilaiset moraalikäsitykset ja metsän hyödyntäminen. Eräässä kommentissa jopa pohdittiin, voiko lapsi ymmärtää moraalikäsityksiä ilman raamattua.

Myönnän etten ole koskaan ollut uskontunnilla, vaan omat oppini olen saanut elämänkatsomustiedossa. Siellä moraalikäsityksiä on käyty läpi monestakin eri näkökulmasta.

Ehkä myös siksi luonnon ja metsän hyödyntäminen vain ihmisen omiin tarkoituksiin tuntuu erikoiselta.

Suhde luontoon näkyy tekoina

Kaduilla kulkiessa näkee kuitenkin nopeasti nykyihmisen luontosuhteen. Tienvarret ovat täynnä roskia, niin pieniä kuin isompiakin.

Eniten puhetta aiheuttaa silti yhä koirankakka, joka maatuu jopa kuukaudessa, kun taas esimerkiksi kadulle jätetyllä kasvomaskilla menee yli 50 vuotta.

Puhumattakaan mikromuovista, jota löytyy jo kaikkialta. Niin luonnosta, kuin eläinten ja ihmisten suolistostakin.

Painaako vaakakupissa luonto vai raha?

Luonnon näkökulmasta on myös hankala kuvitella tilannetta, että metsä homehtuisi pystyyn ilman ihmisen hoitamista. Tämä väite elää yhä syvästi puheissa, ja se nousi esiin myös valtuustossa.

Toki erilaisia kasvustoja varmasti tulee metsiin, mikäli ihminen ei ole välissä koskemassa. Mutta onko se oikeasti huono asia luonnolle, vai tappio vain ihmisen rahapussille?

Ihmisen toiminta vaikuttaa

Erityinen luontosuhteemme on myös jo pidemmän aikaa huolehtinut luonnon monimuotoisuuden kaventumisesta. Meillä on entistä enemmän tuotantoeläimiä, mutta yhä vähemmän eri eliöitä ja eläinlajeja.

Välillä tuntuu, että pidämme väkisin kiinni vain jotain ihmiselle tuottavista eläimistä, muista välittämättä. Kierrätämme peltojen kaurat ja herneet eläinten kautta, vaikka pienemmällä työllä ja peltomäärällä saisimme hyvin ruokittua itsemme suoraan viljoilla ja herneillä, ilman eläintä siinä välissä.

Pystyisimme parempaan

Laskennallisesti olemme jo kuluttaneet tämän vuoden osamme maapallon käyttövaroista. Tuhoamme omaa ja muiden elinympäristöä yhä kiihtyvällä tahdilla, ja silti isoja sekä kunnianhimoisia päätöksiä on edelleen vaikea tehdä.

Tätä ei voi jättää yksittäisen kuluttajan tai asukkaan päätettäväksi, vaan myös kuntien on tehtävä isoja muutoksia.

Pystyisimme kyllä parempaan, jos vain oikeasti kuuntelisimme moraaliamme. Onko meillä oikeasti oikeus viedä elinolot eläimiltä ja toisilta ihmisiltä?

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset