fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Oma maa mansikka, muu maa mustikka

Teija Arvidsson Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kd.) Hämeenlinnasta.

Pitkän ja raskaan kevään jälkeen kesäloma tuntuu tänä vuonna erityisen odotetulta ja ansaitulta. On ihanaa, kun voi hetkeksi jättää työhuolet pois mielestä ja nauttia Suomen kauniista suvesta. Vaikka ulkomaanreissut, kesäteatterit tai hengelliset kesäjuhlat jäävät nyt väliin, niin kesä on silti vuoden parasta aikaa. Onneksi saimme kesäkuussa nauttia myös auringosta ja lämmöstä.

Monelle kesän suurin ilonaihe on ollut mahdollisuus pitkästä aikaa tavata rakkaita isovanhempia. Koronakevät koetteli kipeästi vanhuksia, kun ystävien ja omaisten vierailut kiellettiin. Vaikka fyysistä terveyttä onnistuttiin suojelemaan, niin henkinen hyvinvointi heikkeni monella dramaattisesti. Kotona asuvat vanhukset on nyt päästetty pannasta, mutta hoivakodit noudattavat vielä tiukkoja rajoituksia. Voisiko laitosvanhustenkin rajoituksia jo hieman höllentää?

Karanteeniaikana havahduimme huomaamaan läheisten merkityksen ja arvon. Etenkin lapsiperheille isovanhempien apu on usein korvaamatonta ja yhtäkkiä sitä ei ollutkaan käytettävissä. Heinäkuussa mummoloista onkin varmasti nautittu täysin siemauksin.

Ulkomaanmatkojen peruuntuminen on pakottanut suomalaiset etsimään lomakohteita kotimaasta. Jos lomareissuun varatut rahat käytetään omassa maassa, niin sillä on tervetullut vaikutus Suomen matkailutaseeseen. Olemmekin viime vuosina vieneet pari miljardia enemmän rahaa ulkomaille kuin mitä ulkomaiset turistit ovat jättäneet tänne.

Kansallispuistojen poluilla on tänä keväänä ja kesänä ollut ruuhkaa. Hämeenlinnalaisten ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä hienoja retkeilyalueita löytyy joka puolelta Hämeenlinnaa, etenkin Evolta. Koronavapaita retkeily-, kalastus- ja marjastusmaita kannattaa mainostaa myös pääkaupunkiseudulla. Mansikat ja mustikat odottavat jo kipeästi poimijoitaan.

Kesämökit ovat tänä kesänä nousseet uuteen arvostukseen ja mökkikauppa on käynyt kuumana. Hienoa, että nuori polvi on alkanut kelpuuttaa myös perinteisesti varusteltuja mummonmökkejä. Jospa muuttoliike vihdoin suuntautuisi kaupungista maaseudulle, kun koronakevät on paljastanut tiiviin asutuksen riskit. Hämeenlinnalla on tarjota myös maaseutumaista asutusta kohtuullisen lähellä palveluita.

Sateen ropistessa kattoon on aika kaivaa esille lukemista odottavat kirjat, joita ei talven kiireiden keskellä ehtinyt lukea. Kun ei uimarantakaan houkuta, voi pyöräyttää vaikka mustikkapiirakan ja kutsua kahville ystävän, jota ei ole tullut aikoihin nähtyä. Mattorannankin voi suosiolla jättää väliin, kun ei ne matot kuitenkaan kuivu… Leppoisaa ja stressivapaata kesää kaikille!

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset