Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Paikkaamisesta ja parsimisesta pitäisi tehdä muodikasta – Millainen vaate on kaikkein ekologisin?

Veera Jussila Kuva: Muu
Veera Jussila Kuva: Muu

Siivotessani lasten kesävaatteita pois eteisestä, löysin myös pinon liian pieniä villapaitoja. Monille vanhemmille lasten vaatteiden kierrätys sekä uusien hankkiminen jokaiseen eri kauteen vie aikaa, jolloin siitä halutaan myös selvitä mahdollisimman nopeasti sekä helposti. Alalle onkin kehitetty jo nettivaatekirpputoreja, mutta silti liian moni vaate päätyy vain parin käyttökerran jälkeen sekajätteeseen poltettavaksi.

Meidät 80- ja 90-luvun lapset totutettiin monessa perheessä ostamaan kaikki uutena. 90-luvun laman jälkeen ompelukoneet kodeissa vaihtuivat muuhun elektroniikkaan, ja huomaamattamme isovanhemmilta jäikin periytymättä paikkaamisen ja parsimisen taidot. Jossain vaiheessa paikkaamisesta ja parsimisesta tuli jopa noloa.

Viimeistään nyt siitä pitäisi tehdä taas muodikasta ja palauttaa paikkaaminen ja korjaaminen takaisin arkiseksi toiminnaksi. Ei ole mitenkään järkeä ostaa paitaa tai housuja yhtä käyttökertaa varten, ja sen jälkeen ”kierrättää” ne pahimmillaan kehitysmaiden riesaksi. Moni hyväntekeväisyysjärjestön vaatekeräykseen jätetty vaate päätyy siis jätteeksi muualle, ja isojen kauppaketjujen keräyslaatikoiden vaatteet taas kuljetetaan liian usein suoraan poltettavaksi.

Meidän hämeenlinnalaistenkin vaatteiden kierrättäminen tullaan pian hoitamaan keskitetysti Turun seudulle rakennettavassa kierrätyslaitoksessa. Siellä vaatteet lajitellaan materiaalien mukaan, ja parhaimmillaan vaatteesta saadaan kierrätettyä kuituja ja lankaa uuteen vaatteeseen. Tämä vie toki myös paljon energiaa, aikaa ja rahaa, sillä tekstiilit tuodaan kierrätyslaitokseen kaikkialta Suomesta. Kotitalouksien tekstiilejä päästään kierrättämään toivottavasti vuonna 2023. Se ei kuitenkaan auta, mikäli vaatteita jatkossakin ostetaan yhä enemmän, ja käytetään vähemmän aikaa.

Minulta kysytään usein, mikä olisi mahdollisimman ekologinen vaate. Yllättävää kyllä, se on vaate joka sinulla on jo vaatekaapissasi. Eli mitä pidempään vaatetta käytetään, huolletaan ja pestään oikein, sen ekologisemmaksi se tulee. Kun se vielä paikataan ja parsitaan, voit olla vaatteestasi todella ylpeä.

Toivon siis näkeväni paikattuja ja parsittuja vaatteita julkisesti. Pidetään niitä yllä ilolla ja ylpeydellä.

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

23.9.2020