fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Syrjäytymisen ja syrjäyttämisen keskeisin muoto on näkymättömäksi tekeminen – Myös harmaantuvien merkityksen tulee näkyä

Juhani Lehto. Kirjoittaja on professori ja Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu (vas.).

Huoltosuhde heikkenee, vanhuspommi räjähtää käsiin. Ikätoverit kokevat, että heille on yhteiskunnallisessa keskustelussa tarjolla vain ongelmajätteen asema.

Syynä tähän kokemukseen ovat vanhojen ihmisten yhteiskunnalliseen merkitykseen liittyvät harhakäsitykset.

Harhaanjohtava tulkinta

”Huoltosuhteelle” syntyy keskustelussa toisinaan tulkinta, jonka mukaan työikäiset joutuvat veroillaan rahoittamaan ikääntymiseen liittyvät menot.

Eläketuloista maksetaan kuitenkin lähes sama prosentti tuloveroa kuin palkkatuloista. Eläkeläiset maksavat arvonlisäveroa, energiaveroja, autoveroja, erilaisia haittaveroja ja monia muita veroja tavaroiden ja palvelujen hinnoissa aivan samoin kuin työikäiset.

Huoltosuhde ei ole veroja maksavien suhde veroja maksamattomiin.

Tavallisia asiakkaita

”Vanhuspalvelut” johtaa myös helposti harhaan. Hallinnossa ja budjeteissa vanhuspalveluilla tarkoitetaan vanhoille ihmisille kotiin tarjottavia tai hoivakodissa annettavia hoito- ja hoivapalveluita. Niitä on tarjolla alle 5 %:lle kaikista 65 vuotta täyttäneistä.

Paljon suurempi osa vanhoista ihmisistä käyttää nuorempien tavoin esimerkiksi terveysasemien ja sairaaloiden diagnostisia ja hoitopalveluja, kulttuuri- ja liikuntapalveluja ja joukkoliikennettä.

Monia yksityisiä ja julkisia palveluita uhkaisi sulkeminen ilman ikääntyneitä asiakkaita.

Kolmannen sektorin aktiivit

Huoltosuhde tulkitaan joskus myös ”aktiiviväestön suhteeksi passiiviväestöön”. Passiiviväestö on aikamoista herjausta vanhoille ihmisille, jotka ylläpitävät Hämeenlinnassakin satojen yhdistysten ja yhteenliittymien toimintaa.

Kiitetty ”kolmas sektori” romahtaisi, jos passiiviväestöksi leimatut omaksuisivat leiman mukaisen passiivisuuden. Tuhansien lapsiperheiden arjessa yksi tukipilari on isovanhempien tuki lastenlasten hoidossa.

Viime kuntavaalien äänestysprosentti oli 57,6, mutta aktiivisimpia olivat vanhimmat: 65–74-vuotiaista äänesti 74,6 % ja yli 75-vuotiaista 60,3 %.

Merkitys näkyväksi

Yhteiskunnallisen syrjäytymisen ja syrjäyttämisen keskeinen muoto on näkymättömäksi tekeminen.

Nuorisoliikkeet ovat nousseet tekemään nuorison vaatimuksia näkyviksi, feminismi on tehnyt naisten palkatonta kotityötä näkymättömästä näkyväksi, Black lives matter -liike tuo näkyviin tummaihoisten elämän merkityksellisyyden.

Tarvitaan myös toimintaa harmaantuvien ihmisten yhteiskunnallista merkityksen näkyväksi tekemiseksi. Grey Lives Matter (GLM)!

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset