Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Tarvitseeko tuleva kaupunginjohtaja saukon korvat, jotka voi tarvittaessa sulkea kuiskuttelijoilta?

Kuva: Muu
Teppo Turja. Kirjoittaja on Hämeenlinnan perussuomalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Saukko on vinkeä luontokappale. Se osaa sukeltaessaan sulkea paitsi sieraimet myös korvansa.

Mahtavatko kaupunkien johdossa pesivät lajit pystyä samaan? Jos pystyvät, miten he tätä taitoa hyödyntävät?

Näitä pohdiskelin kuultuani Viipurintien sillan alla Vanajassa mulivasta saukosta, kun samoihin aikoihin piti määritellä kriteerejä Hämeenlinnan tulevalle kaupunginjohtajalle.

Ainakin yksi korva tarvitaan

Korvathan hänellä joka tapauksessa tulisi olla. Mehän muistamme, miten 90 prosenttia kaupungin asukkaista oli kaikkien johtajiensa kanssa eri mieltä kymmenien miljoonien pysäköintiluolasta.

Kansa oli kyllä kovasti toitottanut vastustustaan, mutta sitä vain ei millään otettu kuuleviin korviin.

Ainakin yksi korva tarvitaan, jotta äänet tavoittaisivat tajunnan. On nimittäin olemassa riski, kun korvia on kaksi, että ääni pääsee yhdestä sisään ja toisesta ulos. Toivotaan silti, että tulevalla kaupunginjohtajalla ovat kummatkin korvat tallella. Onhan se symmetrisenä kaunista.

Tässä kuitenkin nousee saukko kykyineen esiin. Saattaisi nimittäin olla hyötyä, jos kaupunginjohtaja osaisi sulkea tahdonvaraisesti ainakin toisen korvistaan. Kaikenlaista kuiskuttelijaa kun on liikkeellä. Heistä on ollut ikäviä kokemuksia. Mitään Areena-ideoita ei todellakaan enää kaivata.

Kun intohimo kaupungin kehittämisessä tähtää asukkaille tarjottavien palvelujen parantamiseen, siihen hyvät konsulttineuvot ovat aina tervetulleita. Mutta jos kuiskuttelu tähtää verovarojen lapioimiseen yksityiseen bisnekseen ilman, että olisi uskottavat laskelmat hyödyistä kaupungille, olisi suositeltavaa, että kaupunginjohtaja sulkisi korvansa. Edes sen oikeanpuoleisen.

Puhetta pitäisi ymmärtää

Rinnastus saukkoon ja hänen elämäänsä on sikäli kovin ajankohtainen, että nyt mekin olemme taloutemme kanssa sukelluksissa. Niinpä pitäisi ymmärtää valita kuultavaksi puheet, jotka auttavat pääsemään takaisin pinnalle. Erotukseksi puhtaasta suuruudenhullusta haaveilusta.

Kuunteleminen sinänsä on tärkeää. Paljon ei tarvitse edes höristellä kuullakseen, mitä hämeenlinnalaiset nyt haluavat; ainakin eroon maksullisesta pysäköinnistä, jotta töihinsä pendelöivillä sekä ydinkeskustan yrittäjillä asiakkaineen olisi vähän helpompaa.

Mahdollisimman puolueetonkin tuo saisi olla. Siksi pormestari ei nyt ainakaan kelpaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset