fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Tekoälyä hehkutetaan digitalisaation hurmassa – Oikealle ihmiselle on kuitenkin vielä käyttöä

Teppo Turja. Kirjoittaja on Hämeenlinnan perussuomalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Suunnittelin teettää Vakoilumuseolle Urkki-robotin, joka rullaisi saleissa mustissa laseissaan ja ottaisi välillä museovieraan puhutteluun. Urkki kyselisi kaikenlaista ja rakentaisi lopulta älykkäässä konemahassaan loogisen veikkauksen vaikkapa ihmisen ammatista.

Robottiasenteita penkova tyttäreni tutkijakavereineen pohti ideaa kunnes sain kuulla, ettei juttu taida ihan helposti onnistua. Ajatus on hauska, mutta sosiaalisesti kyvykäs robotti on kaupallisena tuotteena vielä haave. Ohjelmointi maksaisi mansikoita, jos robotin pitäisi todella kyetä johonkin – toisin kuin Kunta-Kati kaupungin verkkosivulla.

Vakavasti otettavat ihmiset – kuten äskettäin Esko Aho – hehkuttavat, että tekoälyllä on Aivan Valtavat Mahdollisuudet. Yritysjohdon seminaareissa vakuutetaan, että kaikki, mikä on digitalisoitavissa, digitalisoidaan. Kaikki prosessit, kaikki ihmistyö.

Mutta kun Martta 82 v. soittaa terveyskeskukseen, sieltä vastaa kone, joka kehottaa painamaan ykköstä, kakkosta tai kolmosta. Lopulta Martta ymmärtää, mihin palveluluokkaan ummetus kuuluu ja keksii oikean numeron. Sitten kone käskee painaa ruutua. Martalle se tarkoittaa puhelimen näyttöä, joka siinä tohinassa ehtiikin lopulta pimentyä. Niin jää aika saamatta ja Martta odottamaan tyttärenpoikaa, joka on näissä niin näppärä. Josko vaikka huomenna tulisi.

Martta haluaisi puhua ihmisen kanssa. Kukapa ei haluaisi. Ehkä sinäkin haluat selvittää tarpeesi tai jopa ongelman jollekulle, jonka ymmärryskyky ei ole siitä kiinni, mitä insinöörit ovat sille opettaneet. Ihmistä tarvitaan edelleen. Ehkä vielä ensi vuonnakin.

Kun kysyt digitalisaation hurmanneelta, mitä tapahtuu työntekijöille, jotka tekoäly syrjäyttää, hän naurahtaa säälivästi, että hehän voivat siirtyä rutiineista vaativampiin hommiin. Ei tietenkään heti, eivätkä kaikki, mutta tutkinnon jälkeen ehkä. Luulenpa vain, että ihmistyön määrä vähenee vähenemistään eikä kaikista tule ohjelmoijia.

Hankkeet säästöjen tuottamiseksi prosessien digitalisoimisella eivät aina ole onnistuneet tähänkään asti. Onneksi, sillä yksinkertainenkin työ on tärkeä osa merkityksellistä elämää.

Kaupungin pitää kuitenkin lopulta karsia menoistaan. Mitäpä jos jätettäisiin ICT-hankintojen useista miljoonista yksi käyttämättä. Kukaan ei kärsisi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset