fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Välittämistä ei voi ulkoistaa – Koronakriisistä elpymiseen tarvitaan läheisyyttä

Antti Ahonen.
Antti Ahonen. Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok.) Hämeenlinnasta.

Koronakriisi jättää koko yhteiskuntaamme syvän läheisyysvajeen. Keskustelin eräänä päivänä terveydenhuoltoalalla työskentelevän puolisoni kanssa siitä, että miten Suomi nousee koronasta – minkälainen on yhteiskuntamme nousu koronan jälkeen. Hän nosti esiin huolen siitä henkisestä taakasta, minkä eristäytyminen on saanut aikaan. Hän kysyi minulta: Entä ihmisten elpyminen?

Hämeenlinnan ja isänmaan talous kyllä nousee koronapandemian varjosta. Taloutemme nousee ahkeruudella, yrittämisellä, työllä ja toimeliaisuudella.

Taloutemme tulee elpymään. Mutta entä ihmiset? Kysymys on erittäin hyvä. Miten ihmisten elpyminen?

Raha ei korvaa kohtaamista

Läheisyyden puutetta, kanssaihmisten kohtaamisen vajetta emme voi kovallakaan työllä, elvytysrahoilla tai muilla taloudellisilla investoinneilla korvata. Välittämistä ei voi ulkoistaa.

Muistakaamme niitä ikäihmisiä, jotka ovat joutuneet olemaan pitkiä aikoja näkemättä lapsiaan, lapsenlapsiaan ja muita omaisiaan. Yksinäisyys voi olla hyvin raskas taakka – yksinäisyys voi viedä ilon ja onnen elämästä. Muistetaan tämä, kun pian voimme tavata, liikkua ja olla yhdessä vapaasti.

Rokotteella välität

Onneksi koronarokoteohjelma vaikuttaa etenevän Suomessa hyvin. On selvää, että kaikki maassamme jaettavat rokotteet ovat varmasti enemmän hyödyksi kuin haitaksi. Rokotteen ottaminen on välittämistä itsestä ja muista.

Suuri kiitos Hämeenlinnan Verkatehtaalla toimivalle rokotuspalvelulle! Suuri kiitos Suomen Punaiselle Ristille, terveyspalveluillemme ja vapaaehtoisille!

Kulttuuria elämään

Ne maat, kuten Israel, jotka ovat saaneet huomattavan suuren osan väestöstään rokotettua, voivat alkaa avata liikkumista, matkailua, urheilua ja liikuntaa, kulttuuria sekä muuta tärkeää toimintaa, jonka parissa ihmiset tapaavat toisiaan. Näyttää siltä, että myös Suomessa tämä on lähikuukausina edessä.

Sanotaan, että ilman kulttuuria voi elää – mutta ei pitäisi elää. Muistakaamme kotimaisia yrittäjiä: ostetaan kotimaista, käydään ravintolassa, käydään kesäteatterissa, käytetään yritysten palveluita – näin taloutemme elpyy. Suomi nousee kyllä!

Tarvitaan läheisyyttä

Mutta entä ihmisten elpyminen? Muistetaan katsoa silmiin. Muistetaan halata. Muistetaan kysyä kuulumisia niin sukulaisilta ja tuttavilta, naapureilta kuin kaukaisemmiltakin. Muistetaan ikäihmisiä, soitellaan, tavataan heti kun mahdollista – halataan heti kun mahdollista. Välitetään toisistamme. Niin ihmiset elpyvät.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset