fbpx
Kaupunkiuutiset

Paikallista porinaa: Vielä toriparkista – mistäpä muusta

Teija Arvidsson

Hämeenlinnan kaupunki kysyy ensi viikolla asukkaiden kantaa maanalaisen toriparkin eli P-Torin rakentamiseen. Kyselyyn kannattaa vaivautua vastaamaan, olipa oma mielipide mikä tahansa. Vaikka kyselyn tulos ei ole valtuustoa sitova, niin millään valtuustoryhmällä ei ole varaa olla ottamatta huomioon kuntalaisten mielipidettä.

 

Kristillisdemokraattien kanta toriparkkiin on ollut alusta asti selkeän kielteinen. Syynä ovat liian suuret taloudelliset riskit, joita kaupunki ei voi tässä taloustilanteessa ottaa. Kaupunki joutuisi pääomittamaan pysäköintiyhtiötä, takaamaan lainan yli 30 miljoonaa maksavaan pytinkiin ja osallistumaan pitkään myös vuotuisiin käyttömenoihin. Meillä on niille rahoille tärkeämpääkin käyttöä.

 

Hämeenlinnan tori on osa maisemallisesti arvokasta kulttuuriympäristöä. Vaikka Museovirasto on arvioinut, ettei Hämeenlinnan torin alueella ole säilynyt muinaismuistolain tarkoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä, niin torin alta saattaa kuitenkin paljastua yllättävän paljon historiallista aineistoa. Tämä hidastaisi kaivauksia ja lisäisi edelleen kustannuksia.

Parin vuoden ajan kestävä toriparkkityömaa pölyineen ja meluineen karkottaisi ennestään vähäistä keskustan liikkeiden asiakaskuntaa. On iso riski, että torin ympäristön yrityksistä joku joutuisi rakennusaikana sulkemaan ovensa.

 

Päättäjille on todisteltu, että ainoastaan rakentamalla P-Tori keskusta saadaan kehittymään. Toriparkin vastustajia on moitittu kehityksen jarruksi. On varmasti totta, että maanalainen pysäköintilaitos mahdollistaisi uusien asuntojen rakentamisen ja kiinteistösijoittajien rikastumisen. Kokonaan toinen kysymys on se, kuinka paljon tyhjiä asuntoja me Hämeenlinnaan vielä tarvitsemme. Maltillinen lisärakentaminen on nytkin mahdollista, kun hyödynnetään kiinteistöjen omat kellaritilat, otetaan käyttöön yhteiskäyttöautoja ja hankitaan velvoitepaikat puolityhjästä Kaivoparkista. Myös nykyisen sisäilmaongelmaisen kaupungintalon tilalle voisi rakentaa pysäköintiä useampaan kerrokseen.

 

Suomen kaupunkeihin on viime vuosina rakennettu lukuisia toriparkkeja. Kuitenkin kaupunkien keskustat ovat kaikkialla hiljenneet ja kivijalkaliikkeet ovat vaikeuksissa. Ei toriparkki tuo elämää Hämeenlinnan keskustaan. Sitä tuovat kiinnostavat tapahtumat, joista torin tekojäärata on oiva esimerkki.

Keskitytään me Hämeenlinnassa asukkaiden tyytyväiseksi tekemiseen. Hyvä kello kiirii kauas, etenkin lapsiperheiden keskuudessa. Laitetaan hihat heilumaan koulujen korjaamisessa ja kuulutetaan viestiä, että Hämeenlinna on oikeasti lapsiystävällinen kaupunki. Kyllä ne uudet asukkaatkin silloin tänne tiensä löytävät. Asuntoja on jo valmiina moneksi vuodeksi eteenpäin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset