Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Päiväkotien porukka teki oman teatteriesityksen – Panda matkalla -näytelmän kevään kiertue käynnistyi

Näyttelijät ovat itse ideoineet roolihahmonsa. Karhuna nähdään Anu Kiviranta (ylh. vas.), hiirenä Taija Peltomaa, Maija Menninkäisenä Taina Maria Savimäki, pandana Inka Salmi, kettuna Aila Kallio (alh. vas.), lintu sinisenä Saila Mathlin ja oravana Johanna Kolunen. Kuva: Heli Karttunen

Solvikin päiväkodin sali muuttui keskiviikkona hämäräksi teatterinäyttämöksi. Panda matkalla -teatteriesitys tempasi pienet katsojat mukaansa ja innostus vain kasvoi loppua kohden.

Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen ja ARXin yhteistyönä toteuttamaa näytelmää on esitetty jo viime syksynä Hämeenlinnan eri päiväkodeissa. Tänä keväänä esityksiä on kaikkiaan seitsemän.

Teatteriesityksessä on paljon toimintaa, jotta ihan pienimmätkin pystyvät sitä helposti seuraamaan. Kuva: Heli Karttunen

Varhaiskasvatuksen ammattilaisista koostuvaa kuuden hengen teatteriryhmää on luotsannut Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXissa draamakasvattajana työskentelevä Taina Maria Savimäki.

Produktio on osa kaupungin varhaiskasvatuksessa sovellettua Satakieli-pedagogiikkaa.

– Kävi ilmi, että päiväkodeissa ei ole aikaa tehdä teatteria henkilökunnan voimin. Tämä on vastaus siihen, että jollakin tavalla sitä voidaan tehdä.

Savimäki kiittelee, että varhaiskasvatuksen johto on mahdollistanut keikkakiertueen.

– Esitys on samalla draamakoulutusta varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja he voivat myös ammentaa siitä ideoita omaan työhönsä, Savimäki kertoo.

Teatteriperheessä kasvanut Savimäki on viidentoista vuoden ajan tehnyt draamakasvatustyötä Hämeenlinnassa, käytännössä teatteriesityksiä  ja improvisaatioteatterin soveltamista lasten kanssa päiväkodeissa.

– Esitys antaa lapsille käsityksen teatterin tekemisestä. Näytelmä ruokkii mielikuvitusta ja jatkuu usein lasten leikeissä. Tuotamme ajatuksia – teatterin tekeminen on siten myös ekologista.

 

Eri päiväkotien henkilöstöstä muotoutunut teatteriporukka on hitsautunut yhteen esitysten myötä. Ryhmässä ovat mukana Anu Kiviranta Hirsimäen päiväkodista, Saila Mathlin Liivuoren päiväkodista, Aila Kallio Ahveniston päiväkodista, Inka Salmi Tuomelan eskarista sekä Johanna Kolunen ja Taija Peltomaa Kutalan päiväkodista.

Osallistujat ovat itse saaneet ideoida hahmonsa.

– Tämä tuo vaihtelua niin omaan kuin päiväkotien lasten arkeen, Kiviranta kertoo.

– Hanke on tuonut uusia ystäviä ja antanut rohkeutta esiintymiseen, Saila Mathlin sanoo.

 

Teatteriesitys tempaisi mukaansa myös Venna Kisosen ja Netta Hakkaraisen Solvikin päiväkodista.

– Näytelmässä oli kiva alku, se oli tosi jännittävä, Venna Kisonen miettii.

– Kaikkein hauskinta oli, että panda sitten löysi sen laukun, Netta Hakkarainen paljastaa juonenkäänteitä.

Lastentarhanopettaja Liisa Lehtinen kertoo, että Solvikin päiväkodissa teatteria harrastetaan jonkin verran.

– Aina osallistumme, kun on mahdollisuus.

 

Näytelmä kesti noin puoli tuntia, mutta pienimätkin lapset jaksoivat seurata sen keskittyneesti alusta loppuun.

– Rauhallinen esitys koostuu yksinkertaisista asioista, jolloin siihen ei ole vaikea keskittyä. Tässä yhteen esitykseen on kiteytetty pieni matka, Savimäki kertoo.

Seuraavat esitykset ovat Rengon päiväkodissa 13.3., Kaivokadun päiväkodissa 20.3., Lammin päiväkodissa 27.3. ja Liivuoren päiväkodissa 3.4.

– Pari lasta on itkenyt, kun karhu tulee, mutta muuten olemme saaneet esityksistä tosi hyvää palautetta. Esityksen lopuksi lapset pääsevät myös halailemaan hahmoja, ja välitön reaktio on ollut yleensä riemu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset