Kaupunkiuutiset

Päivärinne-päätös järkytti omaiset

Hämeenlinnan Päivärinteessä asuvien vaikeasti kehitysvammaisten omaiset ovat järkytyksestä ja surusta suunniltaan. He joutuivat lukemaan lokakuisesta sanomalehdestä uutisen, että heidän läheisensä on päätetty siirtää nykyisestä Idänpään-kodistaan Sairionrantaan, minne valmistuu vuoden alussa 15-paikkainen palvelutalo vammaisille.

Päivärinteen palvelutalon Kotisiiven soluasunnoissa asuu yhteensä kuusi vaikeasti vammaista, neljä heistä vakituisesti ja kaksi vuoroviikoin. Taloa ylläpitää Hämeenlinnan seudun erityisasuntosäätiö.

Ei ole kuunneltu

Säätiön ja kaupungin päätösten takia omaiset Annukka Lahtinen, Hannu Aaltonen, Janne Sandberg, Pia Koivurinne, Made Kriisa, Erkki Pänkäläinen, Anja Uusitalo ja Kalervo Aaltonen ovat valvoneet öitään, murehtineet ja yrittäneet perustella päättäjille, miksi päätös on lainvastainen ja epäinhimillinen. Mutta heitä ei ole kuunneltu.

He arvostelevat rajusti sitä, että heille ei ole tiedotettu asiasta lainkaan, eikä heidän kanssaan ole keskusteltu ajoissa. Säätiössä päätös on tehty jo viime vuoden syksyllä, ja lain mukaan siitä olisi pitänyt kertoa asianosaisille. Työntekijätkin lukivat asiasta vasta lehdestä.

Aikoinaan Päivärinteen vammaisyksikön perustaminen on omaisten tietojen mukaan ollut edellytys sille, että palvelutalo sai RAY:n rahoitusta. Kyseinen yksikkö suunniteltiin juuri vaikeasti kehitysvammaisille.

– Nyt kaupunki väittää, että talo on vanhuksia varten rakennettu. Lehtijutun julkaisemisen jälkeen ehdimme kyllä tehdä oikaisuvaatimuksen asiasta, mutta senkin terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta hylkäsi marraskuussa. Tuntuu, että asia runnotaan väkisin läpi, he paheksuvat.

Koti otetaan pois

Omaiset kiittelevät, että Päivärinne on ollut vaikeasti vammaisille hyvä koti, hoitajia on riittävästi ja nämä ovat tulleet asukkaille läheisiksi ja oppineet ajan myötä kommunikoimaan hoidettaviensa kanssa. Asukkaille on järjestetty erilaista tekemistä ja virkistystä sekä yhteisöllistä ajanvietettä, joskus myös talossa asuvien vanhusten kanssa yhdessä.

– Päivärinne on läheistemme koti. He ovat silmin nähden tervehtyneet ja tulleet onnellisemmiksi, kun heillä on ollut täällä hyvä olla. Nyt koti hajotetaan ja viedään heiltä pois. Olemme erittäin huolissamme heidän tulevaisuudestaan. Näyttää siltä, että he joutuvat lähes heitteille, sillä uudessa paikassa hoitajienkin määrä vähenee nykyisestä. Lisäksi ympäristön vaihdos ja asukas-hoitajansuhteen rakentuminen kehitysvammaisille sujuvaksi arjeksi on vuosien työ.

Pahat seuraukset

Moni ei tule ajatelleeksi, että vaikeasti vammaiselle isot muutokset, kuten kodin vaihtaminen ja ero tutuista ja turvallisista hoitajista, ovat ehkä kestämättömiä mullistuksia. Pahimmillaan ne voivat johtaa kuolemaan.

– Muutto tuo stressiä, ja aiheuttaa hallitsemattomia seurauksia. He herkistyvät ja saattavat itkeä yökausia, heidän käyttäytymisensä muuttuu, levottomuus ja sairastelu lisääntyvät. Myös me omaiset sairastumme sen takia. Onko kaupungilla varaa riskeerata näin? he kysyvät.

Vammaisten omaiset eivät usko sitäkään, että isompaan yksikköön siirtyminen toisi pitkässä juoksussa säästöjä, tai jos tuokin, ne olisivat mitättömän pieniä.

– Uudessa paikassa ei näytä täyttyvän myöskään Valviran suositus, että vaikeasti vammaisen yksilöllisen tarpeen mukaiseen hoitoon tarvitaan jopa 1,5 hoitajaa asukasta kohden, he sanovat.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset