Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Päivi Liljalla on ollut viime aikoina monta aihetta iloon - Erityistaidetoiminnan kentälle menee lujaa

Päivi Liljalla on ollut tämän vuoden aikana monta aihetta iloon.
Päivi Lilja ihailee Kenneth Rasmussenin teosta Kumppanuustalossa. Tanskalainen graafikko valittiin Kettukin Vuoden taiteilijaksi 2009. Kuva: AP Sarjanto

Kettuki ry:n toiminnan tavoitteena on tehdä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetta tunnetuksi valtakunnallisella tasolla ja kohottaa taiteenalan arvostusta. Tänä vuonna erityistaidetoiminnan alueella on tapahtunut merkittäviä asioita.

– Tekijät ovat esiintyneet monissa merkittävissä taidenäyttelyissä rinta rinnan muiden taiteilijoiden kanssa esimerkiksi Mäntän kuvataideviikoilla ja Vantaan taidemuseon Suomi 101 -näyttelyssä, Kettukin toiminnanjohtaja Päivi Lilja kertoo.

– Lisäksi Taiteen edistämiskeskuksessa aloittaa ensi vuonna outsider-taiteen läänintaiteilija, jonka tehtävänä on edistää erityistaiteen ja -taiteilijoiden asemaa.

Taidetta reunamilta

Outsider-taide on käsite, jolla kuvataan taidemaailman tavanomaisten käytäntöjen reunamilta ponnistavaa kuvataidetta, jonka tekijät usein tarvitsevat erityistä tukea.

Suomessa erityistaidetoiminnalla tarkoitetaan rakenteellista tasoa, jossa työskennellään perinteisesti kehitysvammaisten, autismin kirjon tai laaja-alaisista oppimishäiriöistä kärsivien henkilöiden taiteen parissa ja näissä rajoissa myös Kettuki toimii. Itse taiteilijat tai taide eivät tarvitse erityis-etuliitettä. Toiminnan piiriin eivät kuulu esimerkiksi cp-vammaiset.

– Kyllä siitä on täällä meillä pitkään keskusteltu, että miksi eivät kuulu. Syyt ovat ehkä juuri tässä perinteessä ja outsider-taiteen historiassa, mutta viime aikoina yhteistyömme erilaisten vammaisten taiteen kentällä toimivien kanssa on lisääntynyt, Lilja sanoo.

– Toisaalta emme voi nykyisillä resursseilla tehdä kaikkea. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää erityistaidetoimintaa ja siinä on myös suurin asiantuntemuksemme.

Erityistaiteen esiinmarssi

Liljan mukaan erityistaiteen korkeaa tasoa ovat nostaneet valokiilaan muiden muassa yksittäiset kuraattorit, kuten Jani Leinonen ja Veikko Halmetoja. Merkittävä askel oli myös Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen jäsenten avaama Pertin Valinta, joka on outsider-taiteen galleria ja välitystoimisto Helsingin Vallilassa.

– Erityistaidetoiminnan kentällä voidaan puhua läpimurrosta, mutta kaikki on hyvin pitkäjänteisen työn tulosta. Ensin on täytynyt ansaita olemassaolo, sillä taiteen pitää ensisijaisesti koskettaa ja sillä pitää olla sisältöä.

Kymmeniä näyttelyitä

Alan toimijat järjestävät vuosittain kymmeniä näyttelyitä eri puolella Suomea.

– Monet taitelijat työskentelevät hyvin ammattimaisesti viitenä päivänä viikossa. Huomionarvoista on se, että valtaosa tästä tapahtuu sosiaalialan rahoituksella erilaisissa työ- ja päivätoimintapajoissa.

Hämeenlinnan Kumppanuustalon Ateljee K:ssa työskentelee 24 taiteentekijää.

– Osalle taide on harrastus, mutta toiset taas etenevät hyvinkin määrätietoisesti. Kettuki haluaa edistää niin harrastusta, opiskelua kuin ammatillista tekemistä.

Kansainvälistä yhteistyötä

Kettuki tekee kansainvälistä yhteistyötä erilaisissa projekteissa ja on jäsenenä European Outsider Art Association -verkostossa. Yhdistys hallinnoi myös Nordic Outsider Art -yhteistyöhanketta, jossa on mukana viisi pohjoismaista alan toimijaa. Kettuki valitsee vuosittain Vuoden taiteilijan sekä myöntää Taideteko -palkinnon ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetta ja kulttuuria.

Lilja unelmatyössään

Lilja on toiminut Kettukin toiminnanjohtajana viisi vuotta. Aikaisemmin hän työskenteli muun muassa lastenkulttuurin parissa Arxissa ja Hämeenlinnan Teatterissa.

– En oikeasti edes tiedä, miksi minulle silloin soitettiin, enkä olisi osannut tätä paikkaa edes hakea, mutta nyt olen unelmatyössäni.

– Olen aina halunnut tehdä jotain auttavaa työtä ja siksi opiskelin sosionomiksi. Tässä hommassa kyse on pohjimmiltaan ihmisoikeuksista. Siitä, että jokaisella on kulttuuriset oikeudet ja samat mahdollisuudet taiteen tekemiseen.

 

 

 

Kettuki ry

Kettuki ry perustettiin Kiasmassa lokakuussa 2002. Valtakunnallisesti toimivan yhdistyksen juuret ja päätoimipiste ovat Hämeenlinnassa. Perustajajäseniä ovat mm. Ahti ja Jaana Isomäki sekä Susanna Hintsala.

Yhdistyksen tarkoituksena on tukea kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetoimintaa ja toimia erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana sekä asiantuntijaverkostona.

Toiminta käynnistettiin EU-hankkeen tuella vuosina 2006-2007. Yhdistys on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta vuosina 2008-2016 ja Taiken avustusta vuodesta 2016 lähtien. Toiminnan jatkuminen edellyttää sekä julkista että yksityistä tukea.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset