fbpx
Kaupunkiuutiset

Pakohuoneharrastus johti kirjan kirjoittamiseen

Hämeenlinnalainen kriisiviestinnän kouluttaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo viimeistelee kirjaa pakohuoneista.

– Kirjan nimi on “Pakohuone – suunnittele, toteuta, pakene” ja Karisto julkaisee sen huhtikuussa, Kortesuo kertoo.

Kortesuo hurahti pakohuoneisiin noin vuosi sitten.

– Ystävämme Suvi ja Juha kutsuivat meidät Tampereelle kokeilemaan pakohuoneseikkailua. Juha oli käynyt pakohuoneessa työporukan kanssa, mutta meidän perheelle pakohuone oli uusi, mukaansatempaava elämys.

– Pakohuoneissa yhdistyy tiimihenki, äly, luovuus ja kilpailu, mikä on tosi koukuttava yhdistelmä minulle, Kortesuo summaa.

Kortesuo on selvittänyt tiensä ulos noin 30 pakohuoneesta, ja harrastus johti kirjan kirjoittamiseen.

– Huomasin, ettei pakohuoneista ole saatavilla suomenkielistä kirjallisuutta. Ja harvoin pääsee tekemään kirjaa tällaisesta nousevasta buumista, Kortesuo innostuu.

 

Pakohuoneet ovat tuore ja nopeasti levinnyt harrastus, jossa koetellaan päättelykykyä, hermoja ja ryhmätyötaitoja. Ryhmä ihmisiä lukitaan huoneeseen, josta ulos päästäkseen on ratkaistava erilaisia tehtäviä ja arvoituksia. Aikaa ulos pääsyn selvittämiseen vihjeiden perusteella on yleensä 60 minuuttia.

Ensimmäinen pakohuonepeli perustettiin Japanissa vuonna 2007. Ilmiö levisi pian muualle Aasiaan, Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Ensimmäiset suomalaiset pakohuonepelit perustettiin Helsinkiin ja Tampereelle vuonna 2014.

– Nyt pelejä on perustettu jo useimpiin suomalaiskaupunkeihin. Mukaan on tullut mm. näyttelijöitä ja lisää kauhuelementtejä, Kortesuo tietää.

Kortesuon kirjaan tulee pakohuoneiden historiaa, pakohuonearvosteluja, yrittäjien haastatteluja, kuvia pakohuoneissa käytettävistä lukkotyypeistä sekä joitakin huonekuvia.

– En kuitenkaan paljasta pakotietä. Kuvat ovat pääasiassa pois käytöstä jääneistä pakohuoneista, Kortesuo kertoo.

Uusia pakohuoneita perustetaan ja vanhoja uudistetaan jatkuvasti. Jatkuva uudistuminen on välttämätöntä, jotta yllätyksellisyys säilyy.

 

Pakohuoneet ovat nykyisin elämyksiä monella tasolla.

– Hyvät pakohuoneet ovat visuaalisesti mielenkiintoisia, niissä on hieno äänimaailma ja niissä saattaa olla älypulmien lisäksi myös teknisiä vimpaimia, kuten äänellä toimivia lukkoja tai kahvikuppiavaimia, Kortesuo luettelee.

Teemana voi olla esim. aarteenmetsästys, murhamysteeri, vankilapako, historia, avaruus-, merirosvo- tai agenttiseikkailu. Helsingissä on KGB-teemainen huone ja Tampereella hurttia huumoria sisältävä Manse rock -teemainen pakohuone, jossa tehtävänä on etsiä vihjeiden perusteella bändin kadonnut solisti.

Parhaimmillaan kokemus voi olla kuin räätälöity teatteriesitys.

– Suosittelen pakohuoneita perheille, joissa on kouluikäisiä lapsia ja nuoria. Pakohuoneet sopivat myös yrityksille tiimihengen lujittamiseen.

Katleenan pakohuonearvosteluja voi lukea hänen blogistaan https://eioototta.fi/kategoria/pakohuoneet-escape-rooms/

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset