Kaupunkiuutiset

Paljon on tapahtunut vuosikymmenten aikana

Hämeenlinnan Teatterikerho on ehtinyt olla monessa paikallisessa teatterihankkeessa mukana 65 vuoden toimintansa aikana. Teatterikerho perusti nykyisin maakunnan vanhimmaksi luettavan kulttuuripalkinnon, Aku-patsaan, jakamisen, pyöritti teatterikahvilaa yli kaksi vuosikymmentä, oli lasten ja nuorten teatteritoiminnan, nykyisen Miniteatterin käynnistäjä, on jakanut erittäin merkittävän summan stipendeinä ja erilaisina apurahoina hämeenlinnalaisille teatteriammattilaisille, ja on ennen kaikkea innostanut jäseniään teatteritaiteen kuluttajiksi.

Teatterikerho juhlii 65-vuotista toimintaansa ”työn merkeissä”, eli katsomalla Hämeenlinnan Teatterin Finnhits-esityksen. Teatterikerho tarjoaa näytöksen jäsenistölleen ilmaiseksi.

Teatterikerho perustettiin marraskuussa 1951. Tohtori Aro A. Seppälä oli ensimmäinen puheenjohtaja, toimittaja Antero Okkonen ensimmäinen sihteeri.

Teatterikerhon nykyisen toiminnan ydinaluetta ovat teatterimatkat Etelä-Suomen kaupunkien teatteriesityksiin, Aku-patsaan saajan valitseminen sekä erilaisten apurahojen jakaminen.

– Matkoilla on vuosittain 400–500 kävijää. Teatterimatkojen osalta on käynyt nyt niin, että niitä järjestävät lähes kaikki yhdistyksen ja seurat, joten meidän matkoille osallistuvien määrä on hieman laskenut. Toisinpäin ajatelleen kiinnostus teatteriin on kasvussa, koska innostusta teatterimatkojen järjestämiseen on niin runsaasti, Teatterikerhon puheenjohtaja Aarne Kauranen kertoo.

– Katsottavat näytelmät päätetään yleensä pienellä porukalla, mutta koko ajan otetaan mielellään vastaan vinkkejä kiinnostavista esityksistä, kerhon sihteeri Erkki Virtanen jatkaa.

Teatterikerholla itsellään oli pitkään iso rooli silloisen Hämeenlinnan kaupunginteatterin toiminnassa, kun se pyöritti lämpiön kahviota. Uuden teatteritalon myötä se toiminta loppui.

– Toisaalta uusi teatteritalo oli kaikkien kerholaistenkin ajama hanke, se oli askel nykyaikaan, Kauranen toteaa. Varanhankinnan osalta kahvilatoiminnan loppuminen oli tietysti asia.

Johtokaksikko listaa kerhon suurimmiksi saavutuksiksi kahvilatoiminnan ohella lasten ja nuorten teatteritoiminnan aloituksen. Kerho perusti 1957 yhdistykseen nuoriso-osaston, mikä puolestaan synnytti Aulangon Satuteatterin 1961.

– Monen nuoren tie on johtanut alan opintoihin ja myöhemmin ammattilaiseksi.

Vuodesta 1995 toimintaa on jatkanut Miniteatteri omana yhdistyksenään, jolla on toimitilat Verkatehtaalla.

Teatterikerho järjestää yhdessä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten kanssa Vuoden Suosikkinäyttelijä-äänestyksen. Seuraava äänestys on jälleen vuodenvaihteessa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset