fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Palomiehet saivat upean mitalisaaliin Kiinan MM-kisoista

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen miehet toivat Kiinasta kolme kultaa, kaksi hopeaa ja pronssin.
Joni Tuovinen (vas.) ja Petri Välkkynen valmistautuivat palomiesten ja poliisien maailmanmestaruuskisoihin treenaamalla muun muassa hämeenlinnalaiselle Box in Box -kuntosalilla Aulangontiellä. Kuva: AP Sarjanto
Joni Tuovinen (vas.) ja Petri Välkkynen valmistautuivat palomiesten ja poliisien maailmanmestaruuskisoihin treenaamalla muun muassa hämeenlinnalaiselle Box in Box -kuntosalilla Aulangontiellä. Kuva: AP Sarjanto

Kahden vuoden välein järjestettävät Palomiesten ja poliisien MM-kisat ovat yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista. Mittelö kerää toistakymmentätuhatta osallistujaa ja lajeina on kaikkea mahdollista makean veden onginnasta nyrkkeilyyn, rugbyyn ja jääkiekkoon.

 

Tänä vuonna Chengdussa Kiinassa käytyihin kisoihin osallistui Team Wpfg Finland 2019, jonka riveissä olivat Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palomiehet Petri Välkkynen, Joni Tuovinen, Esa Uimonen ja Heikki Vanhanen sekä eläkkeellä oleva poliisi Esa Kannelmaa.

– Pari vuotta sitten alettiin kasata tiimiä kokoon ja kyseltiin halukkaita tulijoita. Matkarahoja kerättiin porukassa sponsoreilta ja työnantaja maksoi osallistumismaksun, hattulalainen Välkkynen kertoo.

– MM-kisat ovat valtava tapahtuma, josta Suomessa tiedetään aika vähän. Monissa maissa homma otetaan tosissaan ja mukana on täysammattilaisia. Kiinassa yksi tv-kanava omistautui kokonaan kilpailuille ja meitäkin näki telkkarissa.

 

Tuovinen osallistui tapahtumaan ensimmäistä kertaa. Vierailu 11 miljoonan ihmisen suurkaupungissa oli ikimuistoinen kokemus.

– Kyllähän siinä meni pari päivää suu auki katsellessa. Ihmisiä oli ympärillä aivan valtavasti ja meitä kohdeltiin kuin oikeita urheilijoita. Kielimuuri oli aika iso. Meikäläisten englanninkielen taito ei ole kaksinen, mutta siellä ei ihmiset osanneet sitäkään vähää. Elekielellä pärjättiin, Tuovinen sanoo.

Välkkysen ja Uimosen lailla Riihimäen paloasemalla työskentelevä Tuovinen saavutti pronssia 2000 metrin sisäsoudussa alle 74 kilon sarjassa ja hopeaa penkkipunnerruksessa sekä penkin ja maastavedon yhdistelmälajissa painoluokassa alle 66 kiloa. Penkissä hän nosti 90 kiloa ja yhdistelmässä tulos oli 95 + 180 kiloa.

– En ole tuloksiin tyytyväinen, mutta sijoituksiin olen. Koko reissun oli vähän sellainen pehmiä olo, eikä parasta puristusta löytynyt, Tuovinen harmittelee.

Janakkalan paloaseman henkilökuntaan kuuluva Vanhanen osallistui Chengdussa keilailuun ja Kannelmaa porrasjuoksuun. Painissa kultaa yli 35-vuotiaiden sarjassa voittanut Uimonen oli matolla täysin ylivoimainen.

– Oli ihan mahtavaa katsoa, kun Esa vei äijiä kuin räsynukkeja, Välkkynen kehuu.

Koko joukkue Chengdussa: istumassa Esa Uimonen, takarivissä vasemmalta Heikki Vanhanen, Petri Välkkynen, Joni Tuovinen ja Esa Kannelmaa. Kuva: Muu
Koko joukkue Chengdussa: istumassa Esa Uimonen, takarivissä vasemmalta Heikki Vanhanen, Petri Välkkynen, Joni Tuovinen ja Esa Kannelmaa.

 

Välkkynen osallistui samoihin voimailulajeihin kuin Tuovinen. Yli 45-vuotiaiden alle 83 kilon sarjassa penkistä nousi 150 kiloa ja yhdistelmässä voittoon riitti tulos 152,5 + 212,5 kiloa. Valmistautuminen suorituksiin oli melkoista rumbaa, sillä mies joutui pudottamaan painoaan monta kiloa molempina punnituspäivinä.

– Lämpötila siellä oli 37 astetta, joten vedin hupparin päälle ja heittelin ulkona koripalloa. Olin ihan tyytyväinen suorituksiini, vaikka penkistä olisi saanut tulla enemmän, kaksinkertainen kultamitalisti tuumaa.

Välkkynen on näissä kinkereissä jo veteraani, sillä hän on ollut palkintosijoilla MM-kisoissa kolme kertaa aiemmin. Ensimmäiset kultamitalinsa hän haluaa omistaa perheelleen ja erityisesti edesmenneelle äidilleen.

– Äitihän puhui minusta kaikille maailmanmestarina jo vuonna 2007, kun tulin Australiasta pronssi kaulassa kotiin. Hänellä oli erinomainen kyky nähdä tulevaan.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset