fbpx
Kaupunkiuutiset

Palveluseteli on edullinen tapa kehittää palveluita

Palvelusetelistä on puhuttu jo vuosia yhtenä ratkaisuvaihtoehtona sosiaali- ja terveyspalvelujen hankintaan kunnallisten palvelujen rinnalla.

Palvelusetelillä tarkoitetaan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjälle myöntämää sitoumusta korvata palvelujen yksityiselle tuottajalle palvelun kustannukset kunnan ennalta määrittelemään arvoon asti.

Kunta määrittelee palvelusetelillä tuotettavat palvelut, palvelusetelin arvon ja myöntämisen kriteerit. Kaupunki myös hyväksyy palvelujen tuottajat, kuka tahansa ei voi ryhtyä alan tuottajaksi.

Palveluseteli tukisi myös nykyisen hallituksen linjausta asiakkaan valinnanvapauden lisäämisestä.

Jyväskylä on Suomessa yksi palveluseteli-järjestelmän voimakkaista kehittäjistä.

– Palveluseteli on edullinen tapa kehittää palveluita, Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykesin yhteyspäällikkö Mia Lindberg vakuuttaa.

Jyväskylässä on laskettu palvelusetelien tuovan säästöjä, vakka niiden käyttö on vain pieni osuus kokonaisuudesta. Laskelma ei kuitenkaan kerro välttämättä koko totuutta, sillä palveluseteleiden uskotaan myös lisäävän palvelujen käyttö verrattuna tilanteeseen, jossa palvelut tuotetaan pelkästään julkisen sektorin voimin.

Asiakastyytyväisyys on Jyväskylän käyttämissä palveluissa noussut vuosi vuodelta.

Mia Lindberg vieraili viime viikolla kertomassa Jyväskylän toteuttamismallista Hämeenlinnan seudun kuntapäättäjille ja yrittäjille.

Lindberg painotti hyvin voimakkaasti valmistelun avoimuutta sen kaikissa vaiheissa. Hänen kokemustensa mukaan yhteistyö yritysten kanssa sujuu hyvin ja palvelut ovat laadukkaita, kun avoimuus kulkee kaiken kehitystyön rinnalla.

Tuottajista ei ole pulaa

Mia Lindberg vakuuttaa, että tuottajia löytyy, kunhan kunta ensin määrittää tarkasti pelisäännöt palvelujen laajuudesta ja laadusta.

– Tärkeää on myös se, että palvelujen tuottajista pidetään tarkkaa rekisteriä ja heidät hyväksytään sinne ennen sopimusten tekemistä, Lindberg painottaa.

Jyväskylän kokemusten perusteella palvelun tuottajien vähyyttä tai niiden kokonaan puuttumista ei tarvitse pelätä, vaikka aloitusvaiheessa ei olisi ensimmäistäkään alan toimijaa.

– Yrityksiä ja yrittäjiä löytyy, kunhan pelisäännöt tehdään kunnan puolelta selväksi. Joko jo alla toimivat yritykset laajentavat toimialuettaan, tai syntyy kokonaan uusia yrityksiä, kun kunta tekee omalta puoleltaan strategisen päätöksen palvelusetelin käyttöönotosta, Lindberg vakuuttaa.

Vuonna 2015 palvelusetelituottajina Jyväskylän seudulla on noin 240 yritystä.

Laatua ja säästöä?

Mia Lindbergin mukaan palveluseteli-järjestelmän kautta asiakkaan sosiaali- ja terveyspalvelujen laatu ja hintataso paranevat, kun tuottajia on runsaasti.

– Yritykset kilpailevat laadulla. Se näkyy Jyväskylässä myös asiakaspalautteessa, kun tyytyväisten osuus on kasvanut erittäin voimakkaasti setelin käynnistämisvaiheesta.

Hänen mukaansa kilpailu pitää myös hinnat kurissa, koska markkinoilla menestyminen ei anna mahdollisuutta rahastukseen.

Palvelujen käyttäjälle tulee valinnanvapauden ohella lisää vastuuta, kun hän itse valitsee palvelun tuottajan.

– Laskutus on nyt järjestetty niin, että siinäkin on päästy helppoon ja toimivaan järjestelmään.

Vain 2 % seteleillä

Jyväskylässä sosiaali- ja terveyspalveluja hankitaan palveluseteleillä edelleen euromääräisesti vain kaksi prosenttia koko toimialan tarjoamista palveluista. Käytännössä se tarkoittaa hieman yli 10 miljoonan euron pottia vuodessa.

–  Aloitimme 60 000 euron vuosibudjetilla vuonna 2004. Kolme vuotta myöhemmin kokonaisuus oli viisi miljoonaa, nyt siis kymmenen.

Lindbergin mukaan kasvu olisi voimakkaampaa, jos kaupungin talousarviossa ei olisi määritelty niin tarkkaan palvelusetelien määrärahaa ja käyttökattoa.

– Joustavalla budjetilla kasvu olisi nopeampaa.

Kaupungin talousosasto on laskenut palveluseteleillä saavutettavan noin kahden miljoonan euron säästöt vuodessa.

Laskelma ei sisällä kuitenkaan esimerkiksi sitä, mitä lisäkustannuksia muun muassa palvelujen laajempi käyttö tuo mukanaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset