Kaupunkiuutiset

Pandoran lipasta avaamassa

Kuurin kynnäs ja sen heinäkuiset Thomas Mann -festivaalit olivat Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistyksen tämän kesän kulttuurimatkakohde.

Tallinna, Pärnu, Tarto ja Riikakin ovat jo suomalaisille tutut, Liettua ja sen Kuurin kynnäs harvalle. Niinpä kun Hämeenlinnan Seudun Taideyhdistys kuuli, että kynnäällä on joka kesä viikon kestävät Thomas Mann -festivaalit, sen matkavastaavat – Helena Marttinen, Kirsti Ikonen – innostuivat ja järjestivät bussimatkan jäsenille. Mukaansa he saivat 26 Taideyhdistyksen jäsentä ystävineen.

 

Thomas Mann -festivaalien siemen kylvettiin lähes 90 vuotta sitten, vuonna 1929, jolloin saksalaiskirjailija vieraili Köningsbergissä, nykyisessä Kaliningradissa, ja Nidan taiteilijakylässä Kuurin kynnäällä. Hän ihastui seutuun niin, että rakennutti sinne itselleen huvilan. Hän oli juuri voittanut Nobelin Buddenbrookit ja Taikavuori -romaaneillaan, ja valmisteli Joosef-sarjaansa.

Vaikka Thomas Mann vietti Nidan kylässä vain muutaman kesän, hänen maineensa houkutteli sinne kävijöitä. Kesällä 1996 avattiin hänen kesäkotinsa museoksi, ja jo seuraavana vuonna hän sai nimikkojuhlat, joista kehkeytyi festivaalit. Eikä mikä tahansa kesähulina, vaan tasokas kulttuuriväen juhla, joka valottaa kirjailijan aikakautta ja tuotantoa viisivuotisteeman avulla.

Viime vuonna teemaksi nousi ajankohtainen Sata vuotta suuren sodan jälkeen. Tänä kesänä sen tunnuksena oli *Pandoran lipas, jota kirjailijat, taiteilijat ja muusikot avasivat kokonaisen viikon. Kansainvälisessä kirjallisuusseminaarissa kirjailijat, toimittajat ja poliittiset kommentaattorit keskustelivat kirjailijan vuosisadasta, kulttuurikeskuksessa oli näyttelyitä ja kirkossa konsertteja.

 

Kun hämeenlinnalaiset vierailivat Thomas Mannin museossa, verannalla istui joukko kirjallisuusseminaarin osallistujia kuunnellen luentaa kirjailijan teoksista. Saksaksi.

Venäjän vallankumous ja sen jälkimainingit sävyttivät konserttia, johon myös hämeenlinnalaiset osallistuivat. Ohjelmassa oli kolmen venäläissäveltäjän – Aleksandr Glazunovin, Aleksander Tcherepninin ja Alfred Schnittken – musiikkia. Harvinaista herkkua suomalaisille. Mahtavat suosionosoitukset täyttivätkin kirkkosalin, kun Kaunas-Kvartet lopetti soittonsa. Kiitoksen ansaitsee myös konsertin esittelijä, joka esitteli kappaleet ja sen esiintyjät liettuaksi ja saksaksi.

Kuurin Kynnään matkallaan hämeenlinnalaiset taiteen ystävät tutustuivat myös Riikan jugend-katuihin ja modernisoituun taidemuseoon, näkivät Klaipedan kuulun hiekkarannan, ¨Siauliain ristikukkulan ja Liepajan jääkärikasarmit. Ja poikkesivat kotimatkalla tietysti myös Latvian puolella olevaan SuperAlkoon, myymälään, josta on nousemassa vahva kilpailija Tallinnan sataman olut-viinamyymälöille.

 

*) Kun Pandora avasi lippaansa, hän vapautti kaikki maailman vitsaukset lukuun ottamatta toivoa. Sen Pandota vapautti avatessaan lippaan toisen kerran.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset