Kaupunkiuutiset

Panssarimuseon kesä päättyy unelmaan

Panssarimuseon perinteisen Kevätsavutuksen uutuus oli panssarivaunujen taistelunäytös, mutta varsinainen uutuus antaa odotuttaa itseään vielä loppukesään. Tuolloin nimittäin toteutuu museoväen monen vuosikymmenen odotus. Rinteessä olevista panssarivaunuista osa saa katteen.

Katetta on odotettu miltei 1960-luvulta saakka. Panssarimuseo perustettiin vuonna 1961.

– Piirustuksetkin olevat olemassa jo 1990-luvun puolivälissä, mutta suunnitelma kaatui tuolloin luultavasti rahan puutteeseen, Panssarimuseon johtaja Timo Teräsvalli sanoo.

Vanhimmat ja maailmankin mittakaavassa harvinaiset vaunut ovat kärsineet sääoloista jo vuosikymmeniä.

– Havupuiden neulaset yhdistettynä sadeveteen tuottavat sellaisia entsyymejä, että ne syövyttävät metallia 2–3 kertaa nopeammin kuin vesi sinänsä. Osa vaunuista on kärsinyt aika pahastikin. Huonoimmassa kunnossa taitaa olla panssarijuna ja etenkin sen veturi, jossa höyrykattila on syöpynyt puhki. Muutama vuosi sitten kunnostutimme yhden vaunun ja soodapuhallus maksoi noin 6000 euroa.

Alkusyksystä rinteestä kaadetaan mäntyjä ja tehdään maansiirtotöitä. Marraskuussa pitäisi osan vaunuista olla katoksen alla.

– Kattamisen budjetti on noin 500 000. Tällä hetkellä koossa on noin 300 000 euroa. Olemme saaneet opetus- ja kulttuuriministeriöltä 100 000 euroa ja Veikkausvoittovaroista 1000 000. Vastikkeellisella joukkorahoituskeräyksellä saimme noin 80 000 euroa ja loput normaalilla rahankeräyksellä. Pyrimme tietysti remontin aikana vielä keräämään rahaa lisää. Joka tapauksessa emme ensivaiheessa tee etu- ja peräseinää vaan pelkät katokset, mutta valmiudet seinien rakentamiselle tehdään.

– Vastikkeellisella joukkorahoituskeräyksen potista 44 prosenttia tuli Japanista. Kaikkiaan keräykseen otti osaa ihmisiä 17 eri maasta. Vastikkeeksi rahoittajat saivat muun muassa kirjoja ja vapaalippuja, Teräsvalli sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset