Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Panu Ruotsalo maalaa mustavalkoisia muotokuvia tunteista – "Värillä ei ole maalauksissani tilaa tällä hetkellä"

Panu Ruotsalon maalauksessa ”Are you dancing? No, this is the way I walk” on meneillään eräänlainen tanssi. Mustat viivat varjostavat kankaalle röntgenkuvia. Kuva: Riikka Helenius
Panu Ruotsalon maalauksessa ”Are you dancing? No, this is the way I walk” on meneillään eräänlainen tanssi. Mustat viivat varjostavat kankaalle röntgenkuvia. Kuva: Riikka Helenius

Galleria Koneessa voi tutustua mustavalkoisiin maalauksiin tunteista. Esillä on billnäsiläisen kuvataiteilijan Panu Ruotsalon monokromaattinen ja vähäeleinen näyttely Muotokuvia tunteista.

Ruotsalon röntgenkuvamaisista tunteiden kuvista hahmottuu ihmisruumiin muotoja; luita, hermosäikeitä ja varjoja.

– Maalauksissani konkretisoituu ihmismielen näkymätön perusta, tunteiden ja kokemusten vuoristorata, jossa kaikki on sidoksissa kaikkeen kuin hermosäikeiden monimutkaisina vyyhtiketjuina, joissa liike on myös läsnä. Kaikki aggressiivisuudesta ja seksuaalisuudesta lähtien heijastuu fysiikassa. Lihallisuus on aina läsnä, taiteilija kertoo.

Ruotsalo kertoo hengittävänsä tunteiden kautta.

– Tutkin näyttelyssä tunteita ja sitä, minkälaisen muodon tai muotokuvan pystyn niille antamaan. Eheys syntyy siitä, että antaa itselleen vapauden tuntea kaikkia tunteita, käydä äärilaidoillakin, taiteilija pohtii.

Mustavalkoinen kausi

Ruotsalo kertoo maalanneensa mustavalkoisia töitä noin kolme vuotta. Sitä ennen hänellä on ollut värikkäämpiä kausia, viimeksi kolme vuotta sitten.

– Mustavalkoisella syntyy väkevä lopputulos. Tuntuu, että yhdessä viivassa on enemmän voimaa sellaisenaan, kuin jos siinä olisi väriä mukana. Värillä ei ole maalauksissani tilaa tällä hetkellä.

Ruotsalo maalaa akryyliväreillä. Hän kertoo herkistyneensä tärpätille, sitä paitsi akryyli kuivuu öljyväriä nopeammin. Miehellä on monesti tekeillä useita maalauksia samaan aikaan.

– Kaikki elämässä liittyy taiteeseen; väkevä eläminen, syvällinen kokeminen ja tunteminen sekä oppiminen.

Marraskuussa Riihimäelle

Ruotsalo on syntyisin Aulangolta. Hän valmistui kuvataitelijaksi Taidekoulu Maasta vuonna 2000. Edellisen kerran Ruotsalon teoksia on ollut näytteillä Hämeenlinnassa Paperihuoneella vuonna 2002. Taiteilija asuu ja työskentelee nykyisin Billnäsissä.

– Valmistelen töitä seuraavaan, marraskuussa Riihimäen lasimuseossa avattavaan näyttelyyn yhdessä lasitaiteilija Helmi Remeksen kanssa, Ruotsalo kertoo loppuvuoden näyttelysuunnitelmistaan.

Panu Ruotsalon näyttely Muotokuvia tunteista on esillä Galleria Koneessa, Verkatehtaalla 28.7. asti.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset