fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Paperihuoneelle nousi unien talo

Paperihuoneella nähdään lokakuussa yhdistyksen perustajajäsenten Satu Kiurun ja Maj-Lis Ronikonmäen sekä tuoreen, viime vuonna jäsentaiteilijaksi liittyneen Maritta Kärjen näyttelyt.

Galleria Paperihuoneella on esillä lokakuussa Satu Kiurun ja Maj-Lis Ronikonmäen näyttely “Kollektiivisten unien talo”. Näyttely liittyy Paperihuone ry:n syntyyn. Kollektiivisten unien talo sisältää myös tarinan Kiurun ja Ronikonmäen 20 vuoden unelmista ja ystävyydestä.

Kiuru ja Ronikonmäki toimivat Paperihuone ry:n perustajajäseninä 20 vuotta sitten, vuonna 1998. Perustaminen kumpusi Hämeenlinnassa työskentelevien taidegraafikoiden tarpeesta saada kunnon työskentelytila grafiikan ja paperin tekemiseen.

– Olimme vasta taidekoulusta valmistuneita. Päätimme perustaa taiteilijoille yhteisen työtilan, residenssin ja gallerian. Paperihuone sai nimensä siitä, että työtila oli pitkään ainoastaan suunnitelmana paperilla, Kiuru ja Ronikonmäki muistelevat. Yhdistyksen ensimmäinen toimitila vuokrattiin Turuntie 2:sta.

 

Nyt Paperihuoneella esillä oleva näyttely pohtii sisältä syntyvän ja ulkoa tulevan vuorovaikutusta.

– Näyttelyn nimi, Kollektiivisten unien talo kuvastaa opiskeluaikoina virinnyttä kiinnostustamme analyyttiseen psykologiaan ja Jungin ajatuksiin kollektiivisesta tiedostamattomasta ja talosta ihmisen psyykeen kerroksellisuuden vertauskuvana, Kiuru kertoo.

Kollektiivisten unien talosta muotoutui installaatio, suuri silkille, paperille ja sideharsolle maalattu akvarelli.

– Maalasimme akvarelleja tahoillamme, Satu Italiassa ja minä Hangossa ja Espoossa. Varsinainen teos rakentui osista ja syntyi paikan päällä galleriassa, Ronikonmäki kertoo installaation synnystä.

 

Taiteilijoiden värimaailmat ja teoksen osat sointuvat hyvin yhteen luoden unenomaisen tunnelman. Kollektiivisten unien talo on läpikuultava ja kerroksellinen. Teoksessa on myös haurautta, herkkyyttä, hetkellisyyttä ja yllätyksellisyyttä, kuten unissa.

Molemmat taiteilijat, Kiuru ja Ronikonmäki ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi ja toimineet taideopettajina. Väitöstutkimusta tiedostamattoman toiminnasta taiteellisessa prosessissa tekevä Kiuru toimii Päivölän opiston kuvataiteen ja arkkitehtuurin linjajohtajana. Ronikonmäki on opettanut mm. Vanajaveden Opistossa.

 

Grafiikanpajan puolella on esillä viime vuonna Paperihuone ry:n jäsentaiteilijaksi liittyneen Maritta Kärjen näyttely “Kasvun paikka”.

– Kuvaan kasvien ja luonnon kautta yksilöä, yhteiskuntaa ja niiden vuorovaikutusta, taiteilija kertoo. Kasvun paikka -nimisessä teoksessa on isompi ja pienempi kasvi. Taiteilija pohtii, miksi toinen kasvi kukoistaa ja toinen vieressä voi huonosti.

Kärki on käyttänyt grafiikantöissään etsausta, akvatintaa, puupiirrosta, kuivaneula- ja pehmeäpohjatekniikkaa.

– Tykkään perinteisestä etsaus-akvatintasta. Saan luotua sillä haluamiani värejä ja sävyjä. Etsaus-akvatintassa yhdistyy tavallaan taide ja käsityö.

 

Galleria Paperihuoneessa on esillä Satu Kiurun ja Maj-Lis Ronikonmäen ”Kollektiivisten unien talo” ja grafiikkapajan puolella Maritta Kärjen näyttely “Kasvun paikka” 31.10. asti. Paperihuone sijaitsee osoitteessa Arvi Kariston katu 9, Hämeenlinna.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset